sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Beste sporthorloge met hartslagmeter: voordelen van trainen op hartslag

11 oktober 2020
Auteur: Dries Mattijs
Premium keuze
Fitbit
Beste prijs-kwaliteit
Apple
Vrouw hartslag meten tijdens sporten

Tijdens het trainen is het voor veel sporters interessant om de hartslag in de gaten te houden. Zo stem je je trainingsdoelen namelijk perfect af op de hartslagzone die daar het beste bij past. Ook voor medische redenen komt een sporthorloge met hartslagmeter goed van pas. Daarbij ook onze top 3 van beste sporthorloge met hartslagmeter.

Meer weten over de voordelen van trainen met hartslagmeter en waar je op moet letten bij de aanschaf van een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter? In dit artikel lees je er meer over en ontdek je de top 3 beste sporthorloge met hartslagmeter!

Waarom hartslag meten tijdens sporten? Voordelen!

Het meten van je hartslag tijdens het sporten is zinvol, omdat je op deze manier in de gaten houdt of je hartslag niet te laag blijft of juist te hoog oploopt. Bovendien krijg je inzicht in de intensiteit van je training. De voordelen van trainen met hartslagmeter:

  • Doelstellingen trainen behalen: door te trainen in een bepaalde hartslagzone leg je bijvoorbeeld focus op het verbeteren van je conditie of het verbranden van vet.
  • Betere trainingsresultaten sneller inzichtelijk: door je hartslag te meten merk je of je qua resultaten vooruitgaat. Op het moment dat je conditie verbetert zal je hartslag automatisch omlaaggaan bij het herhalen van dezelfde training.
  • Gezondheid monitoren: merk je dat je hartslag onregelmatig is, zowel tijdens sporten als in rust, dan is het altijd verstandig om even langs de huisarts te gaan. Had je sowieso al het advies van een arts om op je hartslag te letten, dan komt een hartslagmeter hierbij goed van pas.

Hoe hartslag meten tijdens sporten?

De hartslag werd vroeger vaak na het sporten gemeten door twee vingers aan de binnenkant van de pols te leggen en de polsslag een minuut lang bij te houden. Je kunt je voorstellen dat de uitkomst niet altijd even nauwkeurig is. Bovendien is het tijdens het sporten al helemaal niet handig om op deze manier metingen uit te voeren.

Man met hartslagband

De opkomst van de hartslagband voor om de borst was dan ook een verademing voor vele sporters die wilden trainen op hartslag. Hoewel deze borstband erg nauwkeurig de hartslag meet, is die niet altijd even comfortabel in gebruik.

Tegenwoordig wordt hartslag het meest gemeten met een sporthorloge met hartslagmeter. Deze draag je simpelweg rond de pols, waardoor je er geen last van hebt tijdens je training. De sporthorloge of activity tracker met hartslagmeter is niet alleen ideaal voor het meten van de polsslag, maar houdt ook allerlei andere trainingsresultaten nauwkeurig voor je bij, zodat je het maximale uit je training haalt.

Waar op letten bij kopen van beste sporthorloge met hartslagmeter?

Sporthorloges zijn momenteel de populairste hartslagmeters voor hardlopers en andere sporters. Ze houden nauwkeurig de hartslag bij en bovendien kun je na afloop van de training ook de gemiddelde hartslag en maximale hartslag inzien. Waar let je op bij het kopen van een horloge met hartslagmeter:

  • Naast een hartslagmeter, is het handig als het sporthorloge ook functies heeft als GPS-tracking, calorieënmeter en stappenteller. Zo kun je je trainingsresultaten optimaal monitoren.
  • Een waterbestendig sporthorloge met hartslagmeter is een pre, zeker als je veel zweet.

Het horloge moet gebruiksvriendelijk zijn, comfortabel zitten, nauwkeurig resultaten aflezen en overzichtelijk weergeven.

Hartslagtraining: TOP-3 beste sporthorloge met hartslagmeter

Wat het fijnste sporthorloge voor jou is, dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Er zijn echter wel aanraders die uitblinken als beste sporthorloge met hartslagmeter. We geven je een TOP 3 sporthorloges met ingebouwde hartslagsensor.

Apple Watch Series 6 cta

1. Apple Watch Series 6

De Apple Watch is wat mij betreft het beste sporthorloge met hartslagmeter. De Apple Watch Series 6 behoort zeker tot de beste opties voor jouw nieuwe horloge, vooral als je ook andere Apple-producten hebt. Dit sporthorloge werkt namelijk perfect samen met je iPhone en iPad en is van uitstekende kwaliteit. 

En dat niet alleen, want deze Apple Watch komt ook nog in verschillende uitvoeringen, in verschillende kleuren en met diverse designs van bandjes. 

• Zwart, wit, zilver- en goudkleurig, blauw, rood en roze verkrijgbaar 
• ECG hartslagmeting en optische hartslagmeting 
• OLED scherm, waterdicht horloge
Ontdek hier de Apple Watch Series 6
Garmin Vivoactive cta

2. Garmin Vivoactive

De Vivoactive van Garmin is perfect voor enthousiaste sporters. Naast hartslag meet je afstanden, conditie, calorieën, stappen en slaap. Via het horloge bedien je de muziek die je luistert tijdens het sporten De horloge is compatibel met apps als Spotify, Runkeeper, MyfitnessPal en Strava. 

Dankzij de uitstekende batterij kun je er uren tegenaan. Zet je schrap en verbeter je sportprestaties met dit stijlvolle exemplaar.  

• Verkrijgbaar in grijs, wit en zwart 
• Naast hartslagmeting, ook ideaal voor VO2max meting 
• Gaat trillen bij overschrijding hartslagzone 
• LCD scherm, waterdicht horloge 
Zie hier de modellen van Garmin Vivoactive
Fitbit Sense cta

3. Fitbit Sense

De Fitbit Sense is een heel licht horloge en deze voel je daarom bijna niet zitten tijdens het sporten. Dankzij de ingebouwde GPS-ontvanger monitor je gemakkelijk je afgelegde afstanden binnen een bepaalde tijd. Daarnaast bevat de Fitbit ook andere functies, zoals meten van calorieverbranding en de hartslag.

Je kiest zelf of je een Fitbit Sense met belmogelijkheid én contactloos betalen wilt. Het sporthorloge is compatibel met Spotify en Strava. Kortom, een compleet sporthorloge die genoeg functies bezit voor het verbeteren van je prestaties. 

• Kleuren zwart, wit, grijs, beige en rosé goud 
• Optische hartslagmeting 
• Optioneel: bellen en contactloos betalen 
• AMOLED scherm, waterdicht 
Lees hier meer over de Fitbit Sense

Hartslagzones: trainen op hartslag

Heb je je sporthorloge met hartslagsensor al om je pols zitten? Dan is het tijd om te gaan trainen op hartslagzones, zodat je meer uit je training haalt en focus kunt leggen op bepaalde trainingsdoelen. Hartslagzones verschillen per persoon en moeten dus individueel bepaald worden.

Hartslagzones worden namelijk berekend als percentage (intensiteit) van de maximale hartslag (HR-max). Hoe meet je de maximale hartslag, oftewel de HR-max? Professionele sporters kunnen dit met een fysieke test laten berekenen in een speciaal laboratorium. In andere gevallen kun je echter prima uit de voeten met de volgende formule:

HR-max berekenen = 208 – (leeftijd x 0,7)

De uitkomst van deze formule is dus de richtlijn van je maximale hartslag. Overigens wordt ook wel eens de rekensom ‘HR-max = 220 – leeftijd’ aangehouden, maar de voorgaande formule blijkt over het algemeen nauwkeuriger te zijn.

Afbeelding van hartslag

Op basis van deze formule kun je als volgt de hartslagzones voor trainingsdoelen berekenen. Let op, dit zijn algemene indicaties en adviezen. Hartslag kan per persoon verschillen, maar ook factoren als geslacht, tijdstip, warmte/weersomstandigheden kunnen invloed hebben op de hoogte van je hartslag. Voel je je niet lekker tijdens of na het trainen, heb je het gevoel dat er iets mis is met je hart(slag) of wil je persoonlijk advies op het gebied van hartslagtraining? Neem dan bij voorkeur contact op met een (sport)arts of personal trainer.

  • Warming-up & Cooling-down: 50%-60% HR-max
  • Vetverbranding & verbeteren basisconditie: 60%-70% HR-max
  • Trainingstempo en -efficiëntie verbeteren: 70%-80% HR-max
  • Trainen voor duurloop op hoge snelheid: 80%-90% HR-max
  • Uithoudingsvermogen trainen maximaal niveau: 90%-100%

Meer weten? Lees hier het artikel over hartslagzones berekenen.

Hard aan de slag met trainen op hartslag!

Je weet nu de voordelen van hartslagtraining en kunt aan de hand van bovenstaande richtlijnen een trainen op hartslag schema maken. Heb je je favoriete sporthorloge al uitgezocht? Kies uit bovenstaande top-3 "beste sporthorloge met hartslagmeter" of ontdek hieronder alle hartslagmeter horloges. Veel succes met trainen!

Laatste update: 12 oktober 2021

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap