De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...
Wanneer je halsstarrig op jacht bent naar een smartwatch, zal je meteen aan den lijve ondervinden dat er een heel gamma aanbiedingen zijn. Meer dan je lief is. Maar van het hele gamma smartwatches blijkt de Garmin vivoactive 4 één van de meest interessante aanbiedingen te zijn, zowel op vlak van prijs en de toepasbare mogelijkheden. Hieronder vind je een overzicht van wat dit uurwerk Garmin vivoactive 4 zoal allemaal te bieden heeft.
Het is geen sinecure om het kaf van het koren te scheiden en een keuze te maken tussen het aanbod van smartwatches. Om maar meteen met de deur in huis te vallen. De Garmin vivoactive 4 is een allround model en biedt heel veel extra mogelijkheden die je bij concurrerende merken nauwelijks terugvindt.
Het zou te ver leiden om alle verschillen tot in het kleinste detail uitgebreid in de verf te zetten, maar één van de meest opvallende kenmerken is dat de smartwatch wat groter uitvalt dan bij de modale exemplaren. Dit heeft tot rechtstreeks gevolg dat de Garmin vivoactive 4 een groter scherm heeft en een grotere beeldschermresolutie. Het enige minpunt hierdoor is dat het horloge een beetje zwaarder weegt wat in feite de normaalste zaak van de wereld is.
Een muzikale playlist streamen van het uurwerk naar je koptelefoon verloopt als een fluitje van een cent. Het koppelen bijvoorbeeld van bluetooth koptelefoons met de Garmin vivoactive 4 komt heel makkelijk tot stand en werkt vlekkeloos.
In bepaalde omstandigheden is het gemakkelijker om geen gebruik te maken van een koptelefoon. Denk maar tijdens het fitnessen. Dan kan je beroep doen op de extra feature van de Garmin vivoactive 4. De meegeleverde batterij laadt in een mum van tijd op. Binnen de zestig minuten loopt het accu vol op 100 procent. Een bijkomende aangename verrassing is dat de batterij het tot vier dagen kan volhouden, uiteraard afhankelijk van de activiteiten die je er op nahoudt. Het uurwerk oogt heel robuust wat het ook in werkelijkheid is. Krassen op het glas van het scherm, de metalen randdecoratie of op de behuizing die uit kunststof bestaat zijn nauwelijks waar te nemen.
Of je nu een Android of iOS apparaat gebuikt. Je kan bij voorkeur notificaties instellen op het uurwerk. Door de band genomen kan je deze gegevens makkelijk beantwoorden en lezen. Wanneer je deze zogenaamde notificaties niet ziet zitten, kan je deze berichten beperken of helemaal uitzetten. Zo kan je bijvoorbeeld bij Android wel Whatsapp installeren.
Een andere mogelijkheid is om de vibratiesterkte volgens je eigen normen aan te passen en in te stellen. Wie geen voorstander is van teveel toeters en bellen of gestoord wil worden, kan bepaalde functies gewoon negeren. De Garmin vivoactive 4 biedt een uitstekende kwaliteit op vlak van GPS. Of je nu uitgebreide wandelingen of gaat hardlopen in de bebouwde kom, tussen flatgebouwen of afgelegen (bos) gebieden... de beschrijving van je route verloopt steeds heel accuraat.
Ook de uitgebreide data bij het lopen of tijdens je wandeltochten gebeurt heel nauwkeurig. Dit geldt eveneens voor de voetstappen die op een minutieuze manier worden bijgehouden. Vergeleken met andere smartwatches, komt de Garmin vivoactive 4 als één van de betere naar voor.
Voor iPhone gebruikers is er minder goed nieuws, althans als je de app MapNav wil gebruiken. Dit is een handige app die op maat is gemaakt om de navigatie op je uurwerk te bekijken. Een heel werkzame en bruikbare app die ervoor zorgt dat je niet gaat verdwalen op onbekend terrein, maar op je telefoon heel subtiel checkt of je niet verloren loopt. Deze vrij handige Android app is blijkbaar niet beschikbaar bij een iPhone. Niet dat het ontbreken ervan levensnoodzakelijk is, maar het vormt sowieso toch een klein minpuntje bij de eigenaars van een iPhone.
Een van de hoofdredenen waarom je een smartwatch wil aanschaffen, is uiteraard om de dagelijkse uitdaging van het aantal stappen die je dagelijks maakt in de gaten te houden. Een smartwatch zorgt ervoor dat je onbewust actiever leeft. Het stimuleert je onrechtstreeks om bijvoorbeeld bij regenweer toch de moed bijeen te rapen om nog een rondje te lopen of te wandelen wat je anders nooit zou doen.
Je kan verschillende uitdagingen uiteraard aangaan. Dat hoeft niet per se buiten te zijn. Je kan ook je horloge afstellen op het aantal trappen dat je dagelijks loopt binnenskamers. Ervaring leert echter dat de geleverde prestaties tijdens het trappen lopen niet heel nauwkeurig worden weergegeven.
Een hele leuke eigenschap waarover de Garmin vivoactive 4 beschikt, is de zogenaamde body battery. Het is een hulpmiddel die gadeslaat welke activiteiten in 24 uren je lichaam heeft gedaan en welke energie per activiteit werd opgebruikt. Deze body batterij houdt al die verschillende scores bij. Zo ben je na een volledige nachtrust plus minus 85 tot 100 procent opgeladen, afhankelijk van het aantal uren slaap. Wanneer je 's avonds in je bed kruipt, geeft de teller meestal slechts 20 procent overschot en in extreme gevallen niets. Maar dit is eerder een uitzondering op de regel.
Over het algemeen kloppen die cijfers en geven een betrouwbare weergave. Hoewel je dit soms met een korreltje zout moet nemen. Soms geeft je horloge aan dat je energiebatterij bijna leeg is en je in feite heel moe zou moeten zijn, maar dat je je dan toch nog fit voelt. Nochtans lijken die gegevens wel te kloppen wanneer je een uur later als een blok in slaap valt. Het is bij wijze van spreken maar uitstel van executie. Om een lang verhaal kort te maken, de gegevens kloppen qua lichaamsenergie.
Ook al is dat een uur eerder uiterlijke schijn en lijkt het een beetje ongeloofwaardig over te komen. De resultaatgegevens zijn gebaseerd op de hartslag tijdens je slaaprust en de hartkoppingen tijdens de activiteiten overdag. Het is zondermeer een leuke feature die je regelmatig kan raadplegen.
In vergelijking met andere uurwerken beschikt de Garmin vivoactive 4 over een pulseoxymeter waarmee het saturatiegehalte van zuurstof wordt opgemeten. Met een rood lichtje aan de onderkant van het uurwerk wordt er via de huid nagecheckt wat de zuurstofwaardes in je bloed zijn. Scores tussen 95 en 100 procent zijn uitmuntend. Je hebt de mogelijkheid om deze functie dag en nacht te gebruiken, maar hou rekening ermee dat de batterij dan sneller leegloopt. De meeste gebruikers activeren deze functie 's nachts. Stel dat je je 's morgens bij het opstaan je heel moe voelt, kan je via deze meter zien wat de oorzaak is. In vele gevallen blijkt dat je 's nachts minder zuurstof ontwikkelt dan overdag. Hierdoor sta je op met een vermoeid gevoel.
De medische hulpmiddelen van een smartwatch zijn meestal betrouwbaar, maar toch zal je rekening moeten houden met een bepaalde afwijkingsmarge. De methode om te meten bij een smartwatch, is minder accuraat dan een waarheidsgetrouwe saturatie meter. Om de eenvoudige reden dat alles wordt berekend door de bovenste kant van de polshuid te doorzoeken. In alle eerlijkheid kan je geen waterdichte besluitvormingen trekken uit deze meetevaluaties. Een goede tip: als je zekerheid wil hebben over de saturatiewaarde, kan je best een aparte saturatiemeter aanschaffen om eventuele misverstanden uit de weg te ruimen.
De smartwatch voorziet speciale mogelijkheden voor de sporters onder ons. Je kan je smartwatch horloge volledig op maatwerk instellen volgens de sporten die op je bucket list staan, welke apps je wil downloaden en welke instellingen je voorkeur genieten. Het grote voordeel hiervan is dat je een hele resem aan workouts kan installeren volgens je eigen persoonlijke behoefte. Je kiest een bepaald programmatype dat je zou willen gaan doen en de Garmin vivoactive 4 loodst je door de voorgeprogrammeerde workout sessie heen. Dit kan zelfs met bewegende animatiefilmpjes tijdens de oefeningen die je moet volbrengen. Je kan op deze wijze verschillende wijzerplaatjes downloaden die als gids kunnen fungeren. In het vakjargon worden dergelijke prenten "watch faces" genoemd. Op de Garmin Connect IQ store kan je tal van gratis en/of betalende watch faces downloaden. Door de slimme technologie die Garmin hanteert, geniet je van twee grote voordelen: de batterijduur wordt niet verkort en de goede zichtbaarheid op het scherm. Ook al sport je buiten en schijnt de zon.
Vooral de prijs van de Garmin Vivoactive 4 valt reuze mee. Voor minder dan 300 euro koop je een uitstekende allround horloge die bovengemiddelde prestaties levert op bijna elk vlak. Ter vergelijking met de Galaxy Watch of de Apple Watch is het uurwerk misschien minder blits, maar op vlak van sporten is deze horloge minstens even gelijkwaardig en betrouwbaar als de meeste concurrenten in dit marktsegment. Sowieso een aanrader voor consumenten die voor een schappelijke prijs op zoek zijn naar een comfortabele smartwatch.
Laatste update: 20 augustus 2021
De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...
Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...
Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...