sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Sporthorloge voor het fietsen koopgids: het beste fietshorloge voor je trainingsstijl

3 december 2020
Auteur: Dries Mattijs
Man op fiets

Als je graag gaat fietsen, mountainbiken of wielrennen dan komt een fietshorloge goed van pas. Zo kun je routes bepalen, metingen doen en zelfs direct fiets-trainingsprogramma’s starten. De keuze voor het beste fietshorloge hangt af van je trainingsstijl. Zo zal een fanatieke fietser wellicht meer baat hebben bij een sporthorloge met uitgebreidere functies.

Op zoek naar de beste sporthorloge voor het fietsen? Na het lezen van deze koopgids weet je alles over de voordelen van een fietshorloge. Aan de hand van onze top 3 sporthorloges voor zowel beginners als ervaren en prestatiegerichte fietsers koop je het exemplaar dat het beste bij je trainingsstijl past.

Waarom een sporthorloge voor het fietsen?

Sommige sporthorloges zijn speciaal afgestemd met extra functies die tijdens het fietsen goed van pas komen. Denk aan specifieke metingen en opties als:

Hartslag(zones)
GPS en routeregistratie
Gericht hersteladvies en vermogensmeter
Automatisch pauzeren
Gemakkelijke muziekbediening

Daarnaast bevatten fietshorloges vaak extra functies, zoals voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s die speciaal zijn afgestemd op fietstrainingen, bijvoorbeeld voor wielrennen of mountainbiken.

Sporthorloge voor het fietsen, hardlopen en andere sporten combineren

Het wil natuurlijk niet zeggen dat je met een afgestemd model voor fietsen geen andere activiteiten kunt monitoren. Integendeel, want veel goede fietshorloges zijn ook uitermate geschikt voor hardlopen en andere sporten.

Ga je echter graag fietsen, dan helpt onderstaande koopgids met gericht advies waar je op moet letten qua fietsmetingen. Wil je dit combineren met andere sporten, maak dan een overzicht van de gewenste functies van je nieuwe sporthorloge voor fietsen, hardlopen, zwemmen en andere sporten.

Lees voor inspiratie bijvoorbeeld ook onze artikelen over de beste hardloophorloges en de beste sporthorloges voor (SWOLF) zwemmen.

KOOPGIDS: Tips voor het kopen van een fietshorloge

Waar moet je op letten bij het kopen van een sporthorloge voor fietsen? Dat hangt eigenlijk maar net af van je wensen. Zo zullen prestatiegerichte fietsers waarschijnlijk uitgebreide analyses willen doen. Af-en-toe fietsers hebben misschien wel genoeg aan de basisfuncties.

Man met fietshorloge

Het prijskaartje heeft invloed op de mogelijkheden van het fietshorloge en het is overbodig om extra te betalen voor functies die je niet gebruikt. Met deze koopgids helpen we je beter op weg bij het bepalen van de gewenste functies en het vinden van een fietshorloge aan de beste prijs-kwaliteit, die ook nog eens past bij jouw trainingsstijl.

Functies die passen bij je trainingsdoelen

Als fietser zijn er een aantal sporthorlogefuncties bij uitstek interessant. Deze helpen je bij het verbeteren van je fietsconditie, het behalen van afstanden binnen een bepaalde tijd, het afstemmen van trainingen en sneller herstel.

  • Ingebouwde GPS: Met een ingebouwde GPS weet je precies waar je bent, kun je vooraf routes inladen en kun je zien hoever het nog is tot je bestemming.
  • Hartslagsensor en hartslagzones: inzicht in het verloop van je hartslag en de mogelijkheid om te focussen op trainingsdoelen die passen bij de hartslagzone.
  • Cadanssensor en vermogensmeter: specifieke meting van trapfrequentie, waarbij je kunt trainen op langer uithoudingsvermogen en minimale belasting van gewrichten.
  • Automatisch pauzeren: wanneer je stopt met fietsen gaan de metingen automatisch on hold.
  • VO2MAX meting: inzicht in je zuurstofopname (lees meer over VO2MAX).
  • Intervaltrainingen en hersteladvies: voorgeprogrammeerde fietstrainingen en bijbehorend hersteladvies op basis van je huidige niveau en conditie.

Overige zaken om op te letten bij de aankoop van je fietshorloge zijn:

  • Kunststof bandje: deze zit comfortabel om de pols en zorgt voor minimale belasting tijdens het fietsen.
  • Muziekbediening: het luisteren van muziek tijdens het sporten motiveert. Goede fietshorloges zijn dusdanig ingericht dat ze gedurende het sporten gemakkelijk te bedienen zijn.

Afstemmen op type fietser

Fiets je graag naar je werk of ga je er liever in je vrije tijd met de mountainbike of wielrenfiets op uit? Zit je meerdere dagen per week of eens in de zoveel tijd op de fiets? Dit heeft invloed op de functies die voor jou interessant zijn. Om je te helpen bij het bepalen van de nodige functies verdelen we het type fietser daarom in drie categorieën.

Man met fiets

Let op, de adviezen zijn een leidraad. Bij het kiezen van het beste sporthorloge voor fietsen is het natuurlijk van belang om voor jezelf te bepalen welke functies gewenst zijn.

Af en toe fietser

Af-en-toe fietser

Als je af en toe op de fiets stapt dan komen GPS en routeregistratie goed van pas. Ook basismetingen zijn fijn, zoals hartslag, calorieverbranding en snelheid. De ingewikkelde specificaties heb je hiervoor niet nodig.

Ontdek alle sporthorloges voor af-en-toe-fietser

Regelmatige fietser

Regelmatige fietser

Fiets je regelmatig om aan je conditie te werken? Dan is het interessant om naast basismetingen ook wat extra functies te hebben, zoals een hartslagsensor. Zo monitor je je vooruitgang en kun je gericht doelen stellen.

Ontdek alle sporthorloges voor regelmatige fietser

Prestatiegerichte fietser

Prestatiegerichte fietser

Als prestatiegerichte fietser haal je het maximale uit je trainingen met de meest geavanceerde functies, zoals intervaltrainingen, een cadanssensor, automatisch pauzeren en hersteladvies. Ook een VO2MAX meter is een fijne aanvulling.

Ontdek alle sporthorloges voor prestatiegerichte fietser

De prijs: fietshorloges vergelijken

Zoals je ziet kunnen de fietshorloges qua functies flink van elkaar verschillen. Natuurlijk is het fijn om zoveel mogelijk verschillende metingen uit te voeren, maar hier betaal je natuurlijk ook voor. Zo zijn de basishorloges al voor €100 tot €200 verkrijgbaar, terwijl je voor de uitbreide exemplaren al snel het dubbele betaalt.

Bepaal daarom goed welke functies voor jou noodzakelijk zijn en stel een budget vast. Zoek op basis daarvan naar een goed sporthorloge voor fietsen dat daarbij aansluit. Alle extra functies die erop zitten zijn dan natuurlijk mooi meegenomen!

Beste sporthorloge fietsen

We hopen dat we je met onze koopgids een goed eind op weg hebben geholpen bij het vinden van de beste sporthorloge voor fietsen, afgestemd op jouw trainingsstijl, wensen en budget. We sluiten het artikel af met de beste fietshorloges voor drie verschillende aanraders, een voor ieder type fietser!

Beste budgetkeuze voor af-en-toe fietser:
Polar M200 sporthorloge

Polar M200 cover

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke keuze met nauwkeurige basismetingen, kies dan voor de Polar M200 serie in wit of zwart. Je betaalt slechts €127 en is voorzien van hartslagmeter en GPS-sensor. Ook meet hij activiteiten als stappen en calorieën.

GPS en nauwkeurige basismetingen
Rubberen horlogeband (wit en zwart)
Gepersonaliseerde trainingsprogramma’s
Let op, niet voorzien van muziekbediening

Beste keuze voor regelmatige fietsers:
Garmin Vivoactive 4 sporthorloge

Garmin vivoactive cta

Met de Vivoactive van Garmin train je specifiek op hartslagzones voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen. Hij zit comfortabel om de pols en is voorzien van fijne bediening. Ook heeft hij een inbouwde GPS-ontvanger, een hoogtemeter, kompas en versnellingsmeter. Voor een prijs van €269 is hij van jou.

GPS en diverse functies voor metingen
Rubberen horlogebandje (zwart, zilvergrijs, wit)
Trainingsprogramma’s en muziek
Ook hoogtemetingen voor fietsen in de bergen
Muziekbediening en functies voor betalen en oproepen

Beste keuze voor prestatiegerichte fietser:
Garmin Fenix 6 sporthorloge

Garmin Fenix 6S cover

Ook hier komen we weer uit bij een Garmin, dit keer een nog luxere variant. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen (Fenix 6, 6S en 6X). Hij is voorzien van alle functies die fietsers zich wensen kunnen, en is daarnaast ook uitermate geschikt voor iedereen die hardlopen en fietsen combineert. Je maakt gebruik van intelligente software voor het zelf bouwen van je trainingen op basis van eerdere resultaten. De richtprijs is €525.

Ingebouwde GPS
Vrijwel alle metingen die je wensen kunt
Rubberen horlogeband (wit, zwart, zilver)
Uitermate geschikt voor fietsers die ook andere sporten beoefenen en daarbij hun prestaties willen monitoren en gericht doelen willen stellen.
Muziekbediening en functies voor betalen en oproepen

Laatste update: 29 januari 2021

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 december 2022
Is het beter om wel of niet te eten voordat je gaat sporten?

Juist wel of niet eten voor je training? En als je wat eet vooraf aan je training, wat is dan ...

Lees verder >
1 december 2022
De beste scheidsrechtershorloges om sportwedstrijden in goede banen te leiden

Als scheidsrechter wil je natuurlijk dat je wedstrijden zo vlot en eerlijk mogelijk verlopen. En om daarvoor te kunnen zorgen, ...

Lees verder >
30 november 2022
Aan welke hand draag je best je sporthorloge?

Er zijn vele manieren om te bepalen aan welke hand een horloge moet worden gedragen, maar de populairste manier is ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap