sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Hartslagzones berekenen hardlopen? Lees dit eerst!

16 juli 2020
Auteur: Dries Mattijs
Afbeelding van hartslagzones berekenen hardlopen

Hartslagzones berekenen hardlopen? Met hartslagzones kan je jouw hardloopprestaties naar een hoger niveau brengen. Hardlopers die meer uit hun sessies willen halen, bijvoorbeeld door meer vet te verbranden of de conditie te verbeteren, kunnen dit doen door met hartslagzones te werken.

Voor velen is echter onbekend wat hartslagzones zijn, hoe ze je kunnen helpen en vooral hoe je ze kunt berekenen. De hartslagzones verschillen namelijk per persoon waardoor je niet om het rekenen heen komt.

Een goed hartslaghorloge maakt het benutten van de hartslagzones aanzienlijk eenvoudiger. Tenminste, als je alles over hartslagzones weet en weet wat je eigen hartslagzones zijn.

Om je hierbij te helpen hebben wij een overzicht gemaakt met de belangrijkste informatie omtrent hartslagzones. Zo lees je:

  1. Wat hartslagzones zijn
  2. Hoe hartslagzones jouw prestaties kunnen verbeteren
  3. Hoe je hartslagzones kunt berekenen
  4. Welke sporthorloges je hierbij kunnen helpen

Wil jij kunnen hardlopen met hartslagzones? Ontdek hoe je ze kunt berekenen!

Wat zijn hartslagzones?

Een hartslagzone is een zone waarin je een bepaalde hartslag bereikt. Tijdens deze zone ren je een bepaald tempo waardoor de intensiteit van je hartslag het punt van de zone bereikt.

Afbeelding over hartslag berekenen

Hierbij wordt altijd de intensiteit relatief van de maximale hartslag gekozen. Als jouw berekende maximale hartslag voor het hardlopen 190 slagen per minuut is en je bij een warming-up 50% intensiteit wilt bereiken, moet jouw hartslag zich rond de 95 slagen per minuut verbinden.

Alhoewel de precieze invulling van hartslagzones zelf bepaald kan worden, wordt door velen de volgende opzet aangehouden;

Hartslagzone 1:Warming-up of Cooling down - 50% intensiteit maximale hartslag.
Hartslagzone 2:Basisconditie - 60-70% intensiteit maximale hartslag.
Hartslagzone 3:Verbeteren tempo of conditie - 70-80% intensiteit maximale hartslag.
Hartslagzone 4:Verbeteren duur hardlopen en snelheden: 80-90% intensiteit maximale hartslag.
Hartslagzone 5:Maximale inspanning spieren en ademhaling: 90-100% intensiteit maximale hartslag.

De bovenstaande zones geven een idee van wat er bij verschillende intensiteiten mogelijk is.

Zo is een lage intensiteit geschikt om de basisconditie te verbeteren terwijl een hoge intensiteit geschikt is om de snelheid en het uithoudingsvermogen te verbeteren.

Hoe hartslagzones jouw prestaties kunnen verbeteren

Voordat we je hartslagzones gaan berekenen, hardlopen we eerst nog even naar het voordeel van dit alles. Want waarom moet je eigenlijk je hartslagzones berekenen? Wat levert dit voor je prestaties op?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat trainen met een variërende intensiteit ook een variabele invloed heeft op je lichaam en prestaties. Zo heeft een lage intensiteit vaak het effect van een betere conditie.

Wil je sneller kunnen hardlopen? Dan doe je er goed aan om vaker een hoge intensiteit af te wisselen. Dit geeft je meer spierkracht en uithoudingsvermogen.

Afbeelding over uithoudingsvermogen

Wanneer je door je hartslagzones te berekenen precies weet hoe jij moet hardlopen, weet je ook welke intensiteit jou het meest helpt je doelen te bereiken. Met een sporthorloge om de pols kun je eenvoudig bijhouden wat je hartslag is en of je in de juiste zone rent.

Daarnaast kun je met hartslagzones aanzienlijk effectiever vet verbranden. Met een intensiteit van ongeveer 60 tot 70 procent kun je in een hoog tempo overtollig vet verliezen. Dit doordat je langer kunt rennen en dus je lichaam meer vet laat verbranden. Simpelweg doordat de hartslag laag genoeg is langer dan normaal hard te lopen.

Ook al lijkt het soms alsof je langzaam rent, ren je langer en verbrand je dus meer vet dan wanneer je kort op 100% intensiteit zou rennen.

Hartslagzones berekenen hardlopen: Dit is hoe het werkt.

Het enige wat jij moet berekenen om je hartslagzones te kunnen bepalen, is jouw maximale HR, oftewel hartslag.

Het schema dat jij vervolgens voor de hartslagzones volgt, zoals het hierboven geschetste voorbeeld, kan op basis van jouw berekende HR ingevuld worden. Volgens diverse artikelen is de makkelijkste manier om je maximale hartslag te berekenen door een sportmedisch onderzoek aan te vragen. Dit is natuurlijk een wat prijzige en omslachtige manier.

Zolang je geen professionele atleet bent, kun je ook van een hartslagmeter of sporthorloge gebruik maken.

Afbeelding van hartslag

Dit doe je door na een duurtraining maximaal 60 seconden achtereenvolgend te versnellen. Meet een seconde of tien later je hartslag. De hartslag die hieruit voortkomt is hoogstwaarschijnlijk zeer dichtbij jouw daadwerkelijke HR (maximale hartslag).

Met deze informatie beschikbaar, hoef jij straks alleen nog maar op je sporthorloge te kijken of jij je wel in de juiste hartslagzone bevindt. Om dit te kunnen doen, heb je natuurlijk wel een goed sporthorloge nodig..

Welke sporthorloges je hierbij kunnen helpen

Een goed sporthorloge is onmisbaar voor het berekenen van zowel je maximale hartslag als de hartslagzones. Je kunt namelijk lastig met een hartslagmeter om je pols de straat op gaan.

Gelukkig zijn er verschillende sporthorloges die je kunnen helpen met zowel het berekenen als bijhouden van je hartslagzones. Heb je al een Polar sporthorloge? Dan kan je dit gemakkelijk inzien met de Smart Coaching functie.

Daarnaast kun je met het aanbod sporthorloges rekenen op tal van andere functies, zoals GPS-tracking, het bijhouden van je hardloopsessies en het ontvangen van telefoongesprekken.

Momenteel kun je bij sporthorlogedeal.nl met een groot aantal verschillende sporthorloges je hartslagzones berekenen en toepassen. Zo zijn onder andere de horloges van merken als Garmin, Polar en Samsung hier geschikt voor.

Laatste update: 28 januari 2021

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap