sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Activity tracker met Slaapregistratie? Dit is hoe het werkt!

8 juli 2020
Auteur: Dries Mattijs
Beste prijs-kwaliteit
Fitbit
slapen met activity tracker afbeelding

Ben jij op zoek naar een activity tracker waarmee je jouw slaap kunt registreren of wil je weten hoe dit precies werkt? Wij leggen je alles wat je hierover moet weten uit!

Activity trackers en smartwatches kunnen tegenwoordig je slaap registreren. Hierdoor krijg je een indicatie van hoelang je geslapen hebt en hoe goed. Tot zover dat natuurlijk te meten is.

Lang niet iedere activity tracker met slaapregistratie is even goed in staat dit te registreren. Goedkope trackers kunnen bijvoorbeeld alleen meten hoe vaak je in bed gedraaid bent. Anderen trachten te meten hoeveel REM-slaap je hebt. Data waar je echt wat aan hebt.

Om je te helpen bij het aanschaffen van de juiste activity tracker met slaapregistratie hebben wij in dit artikel de belangrijkste onderwerpen besproken.

In het kort:

 1. Wat activity trackers met slaapregistratie zijn
 2. Waarom een activity tracker ideaal voor het registreren van je slaap is
 3. Hoe deze activity trackers jouw slaap registreren
 4. Welke activity trackers je met slaapregistratie kunt kopen

Benieuwd wat we je te vertellen hebben? Lees dan snel verder!

Wat is een activity tracker met slaapregistratie?

Een activity tracker is een armband of horloge waarvan de belangrijkste functie het meten van activiteiten is. Dit is in de praktijk vaak het aantal stappen dat je zet en het aantal calorieën dat je verbrandt.

Je kunt activity trackers behalve voor het meten van activiteiten ook gebruiken als horloge of voor een van de andere slimme functies. Met een deel van de activity trackers is het bijvoorbeeld mogelijk om mee te betalen. Dit is het geval wanneer de tracker van een NFC-chip met betaalfunctie voorzien is.

Steeds belangrijker wordt de aanwezigheid van slaapregistratie als functie. Wie een activity tracker koopt voor het meten van de gezondheid, doet er goed aan slaapregistratie als vereiste te stellen.

Slaapregistratie voorbeeld
Slaapregistratie met een activity tracker

Een activity tracker met slaapregistratie probeert zoveel mogelijk relevante gegevens van jouw slaap te registreren. Wat activity trackers precies meten, verschilt per tracker. Over het algemeen wordt het volgende gemeten:

 • Diepe slaap
 • Lichte slaap
 • Hoelang en wanneer wakker
 • Verloop van de nacht
 • Duur van de slaap
 • Hartslag tijdens slaap
 • Beweging tijdens slaap

De wijze waarop bovenstaand gemeten wordt, verschilt per activity tracker. Het is daarom verstandig je verder te verdiepen op welke manier een activity tracker je hierbij helpt.

#1 Beoordeeld
Apple Watch Series 6 - 40 mm - Spacegrijs

Maak kennis met de Apple Watch Series 6. Deze Apple Watch meet het zuurstofgehalte in je bloed met een baan­brekende nieuwe sensor en app. Maak een ECG waar en wanneer het jou uitkomt en bekijk in één oogopslag je work‑out­gegevens op het verbeterde always‑on Retina-display. Met Apple Watch...

Fitbit Charge 4 - Activity tracker - Zwart

Waarmee te koppelen?De Fitbit app werkt goed in combinatie met iOS 12.2 of hoger en Android 7.0 of hoger. Onderstaande smartphones vertonen Bluetooth-problemen waardoor de Charge 4 niet goed werkt: Huawei P8 Lite Huawei P9 Lite Huawei P20 Lite Xiaomi Mi 6 Samsung Galaxy A50 De Fitbit Charge 4...

Huawei Band 3 Pro - Activity tracker - Zwart

De Huawei Band 3 Pro is de opvolger van de Huawei band 2. Dankzij de ingebouwde GPS sensor houd je activity tracker je route bij en meet het je snelheid en afgelegde afstand. Plus- en minpunten van de Huawei Band 3 ProMeet je slaap met Huawei TruSleepDe activitytracker is waterdichtIngebouwde...

Waarom een activity tracker ideaal voor het registreren van je slaap is

Je kunt op verschillende manieren je slaap meten. Zo is het mogelijk een prijzig apparaat te kopen dat precies dezelfde functie heeft als een activity tracker maar net wat specifieker is. Je kunt daarentegen ook via je smartphone met een betaalde app (o.a. Sleep Tracker en Apple Health) je slaap registreren. Een stuk minder nauwkeurig.

De meest betaalbare oplossing is dan ook de aanschaf van een activity tracker met slaapregistratie. Hierdoor is het niet nodig om diep in de buidel te tasten maar wel nauwkeurig je slaap te kunnen registreren.

Slapen met een acitivity tracker
Slapen met een activity tracker

Daarnaast staat er geen groot apparaat naast je en hoef jij je al helemaal niet te irriteren aan het feit dat je telefoon in bed ligt. Je kunt de activity tracker gewoon om je pols houden waardoor je alle bewegingsvrijheid houdt.

Tenslotte is een activity tracker voor tal van andere functies te gebruiken. Bijvoorbeeld met een gps functie.

Als het op je gezondheid aankomt, pas jij alles aan naar de gegevens die je nodig hebt. Dat is met ieder alternatief niet mogelijk.

En als je net wat meer geld uitgeeft, kun je ook nog eens een hele stijlvolle activity tracker kopen.

Hoe kun je met een activity tracker je slaap registreren?

Op basis van verschillende sensoren is een activity tracker in staat beweging te meten. Hierdoor weet de activity tracker precies wanneer je wakker bent, diep of juist licht slaapt. Hoe langer je namelijk stil ligt, hoe dieper je slaapt. Zolang je maar een keer wakker wordt natuurlijk ?

Datzelfde geldt voor de momenten wanneer je beweegt. Nachten waarin je continu aan het woelen en draaien bent, zijn nachten waar je hoogstwaarschijnlijk niet al te goed slaapt.

Deze gegevens stuur de activity tracker door naar een app die jij op je smartphone geïnstalleerd hebt. De apps waarmee de activity tracker met slaapregistratie werkt verschilt per tracker. Sommige activity trackers of smartwatches (bijvoorbeeld een Apple Watch) werken met bekende apps zoals SleepCycle en Apple Health.

Sleep Cycle en Apple Health
Sleep Cycle app (links) en de Apple Health app

Het kan daarentegen ook voorkomen dat de activity tracker alleen werkt met een eigen app. Hierdoor ben je mogelijk beperkt tot een kleiner aantal functionaliteiten.

Doorgaans helpen deze apps je beter te begrijpen wanneer je goed slaapt en wanneer juist niet. Door namelijk alle nachten te meten en hier notities voor aan te maken, kun je herleiden waarom je bepaalde nachten minder geslapen hebt.

Stel je voor dat je een slechte nacht hebt gehad. Je bent meerdere keren wakker geworden en je bent uren nadat je wekker ging nog steeds moe. Je hebt in de app Sleepcycle aangevinkt dat je laat in de avond koffie op hebt. Volgens de app heeft dit doorgaans een negatieve invloed van 5% op je slaap. Oftewel: laat in de avond geen koffie meer!

Welke activity trackers met slaapregistratie kun je kopen?

De meeste moderne activity trackers zijn tegenwoordig in staat je slaap te meten. Vooral de wat kwalitatievere modellen meten moeiteloos je slaap en de kwaliteit hiervan. De slaapregistratie is vervolgens te vinden in de eigen app of een gekoppelde app, zoals SleepCycle of Apple Health.

De Charge-serie van Fitbit waarvan de Fitbit Charge 4 het populairst is, is in staat je slaap te meten. Zoek je een tussenmodel waar design een net wat belangrijkere rol gespeeld heeft? Dan is de Huawei Band 3 Pro een activity tracker met slaapregistratie waar je van op aan kunt. Een strak design met de belangrijke informatie altijd in beeld. Een smartwatch als de Apple Watch 6 is in zekere mate ook in staat je slaap te registreren, maar dan wel tegen een aanzienlijk hogere prijs.

Voor wie vooral gezondheid wilt tracken, is daarom de Fitbit Charge 4 veruit het beste model!

Laatste update: 2 september 2021

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap