Beste triathlon horloge: de 3 favoriete sporthorloges van triathleten

Als enigszins serieuze triathleet kan je niet zonder goede voorbereiding, de juiste kleding en betrouwbaar materiaal. Je laat niets aan het toeval over. Uiteraard zal de vorm van de dag mede bepalend zijn voor jouw prestaties op de wedstrijddag. Maar waar zou je zijn zonder het beste triathlon horloge dat al jouw trainingen en wedstrijdprestaties registreert en metingen verricht?

Hoe kan je bijvoorbeeld op je best presteren als je niet weet wat jouw hartslag onderweg is? We gingen voor jou op zoek naar een triathlon sporthorloge dat voldoet aan de eisen van de gemiddelde triathleet en waren het meest enthousiast over de drie die we hier bespreken. Twee daarvan zijn van gerenommeerde merken, die hun goede naam al jaren waar maken. Het derde sporthorloge is van er één van Wahoo, een iets minder bekend merk, maar dat we deze ook benoemen, zegt vast al voldoende. We nemen je mee in de wereld van de triathlon sporthorloges.

Het eerste sporthorloge voor triathlon dat we benoemen is de Garmin Forerunner 945. De Forerunner mogen we gerust een klassieker onder de sporthorloges noemen. Deze 945 bewaakt jouw sportprestaties, zoals trainingsstatus en VO2 max. Jij kunt focussen op jouw trainingen, hij laat zien wat die belasting met jouw lichaam doet. Hij houdt hierbij rekening met warmte én hoogte.

Natuurlijk registreert hij ook op welke momenten je aeroob en anaeroob hebt getraind of een wedstrijd hebt gedaan. Ook de belangrijke (en nog steeds onderschatte) hersteltijd legt hij voor je vast. Dit sporthorloge voor triathlon geeft je dus enorm veel informatie: handig voor onderweg, interessant en leerzaam achteraf. Want hij geeft je handvaten voor een volgende training of triathlonwedstrijd. Ook handig zijn de geïntegreerde kleurenkaarten.

Daardoor zal je nooit verdwalen, waar je ook loopt of fietst. Ook aan jouw veiligheid heeft Garmin gedacht. Laten we er niet van uit gaan, maar mocht je vallen, dan kan je je jouw exacte locatie sturen naar jouw contactpersonen, ook handig en fijn als er sprake is van een noodsituatie. De muziekliefhebbers zijn ongetwijfeld blij met de naar liefst 1.000 (!) nummers die je in je Garmin kunt opslaan. En wellicht niet het belangrijkste, maar handig als je onderweg luncht of een drankje neemt: je betaalt eenvoudig en supersnel met de geïntegreerde betaalfunctie van jouw Garmin Forerunner 945.

De batterij gaat tot 40 uur mee in de GPS-modus. Luister je onderweg naar muziek, dan is hij na 10 uur weer aan een oplaadbeurt toe. Al met al komt dit sporthorloge Forerunner 945 zeker in aanmerking voor de titel beste triathlon horloge.

Ook de Vantage V2 van Polar is een sporthorloge voor triathlon dat er toe doet voor het bijhouden van jouw sportprestaties. Zo is hij voorzien van een polssensor die jouw hartslag continu registreert. Op basis daarvan stelt hij een persoonlijk sportdoel voor jou vast, én hij helpt je om dat doel ook te behalen. Alle belangrijke info over je training of wedstrijd zie je op het scherm.

Daarnaast kies je zelf een sportprofiel dat bij jou past. Dit Polar Vantage V2 sporthorloge pas vervolgens het scherm aan bij jouw sport en jouw instellingen. Zo wordt dit een zeer persoonlijke trainingsmaatje. Je registreert de route van jouw keuze, en jouw sporthorloge wijst jou de weg. Zo kan jij nog meer ontspannen, lekker trainen voor die mooie triathlon en genieten van alle moois onderweg.

Ook heeft deze Vantage V2 een paar tools die je beschermen tegen overtraining en blessures, als je luistert naar wat hij aangeeft tenminste. Maar Training Load Pro en Recovery Pro zijn trainingsassistenten die jou goed in de gaten houden. Dat doen ze zelfs ’s nachts: dan vindt immers een groot gedeelte van jouw herstel plaats. We kunnen niet om een paar minpuntjes van de Polar Vantage V2 heen. Er is geen hartslagband bijgeleverd, noch een stekker. Indien nodig en gewenst moet je die er dus zelf los bij kopen.

Ook vinden we het scherm wat aan de donkere kant, wat het aflezen soms wat lastig maakt. Tot slot kan je geen muziek opslaan op deze Polar. Wil je dolgraag muziek luisteren tijdens jouw training? Neem dan je telefoon mee (wat waarschijnlijk voor de meeste sporters geen probleem is). Toch maakt hij ook zeker aanspraak op een vermelding in de race om het predicaat van beste triathlon horloge.

Voor sommige lezers wellicht nog een minder bekend of zelfs volledig onbekend merk: Wahoo. Niet voor niets voegen we deze ELEMNT Rival echter graag toe aan dit lijstje sporthorloges voor jouw triathlonmetingen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mooie en degelijke uitstraling van deze sportswatch. Want natuurlijk wil het oog ook wat.

Maar belangrijker is dat deze ELEMNT Rival jou begeleidt vanaf de eerste seconde van jouw eerste trainingen tot en met de finish van die gave triathlon. Focus, dat is immers waar het in sportwedstrijden om gaat, ook in duursporten. Via de gratis bijgeleverde Wahoo Companion app (fijn!) maak je gebruik van de interface van deze Wahoo. Je past eenvoudig je instellingen aan, maakt nieuwe trainingspagina’s en linkt sensoren. Natuurlijk kan je je trainingsgeschiedenis opslaan.

En leuk voor de intensieve delers en liefhebbers van data en apps: je synchroniseert jouw training van de dag makkelijk met diverse trainingsapps. Het kleurenscherm van dit sporthorloge ELEMNT Rival heeft een hoog contrast, en het is makkelijk te bedienen. Tijdens een wedstrijd worden al jouw gegevens automatisch geregistreerd, jij kan de volledige focus op jouw triathlon houden.

Thuis lees je op je gemak alle wedstrijdinformatie terug en kan je aan het analyseren gaan. Koop je ook de ELEMNT fietscomputer of overweeg je die aan te schaffen? Zowel de sportswatch als de fietscomputer van Wahoo zijn zo ingesteld dat ze hun gegevens automatisch met elkaar uitwisselen. Je mist dus geen opgeslagen informatie als je op de fiets zit, of daarna tijdens het hardloopdeel.

Leuk extra van dit Wahoo sporthorloge voor triathlon is Perfect View Zoom. Je hoeft immers niet alle beschikbare info gelijktijdig op het strak ontworpen scherm te zien. Nee, jij schakelt in wat voor jou onderweg belangrijk is. De overige info kan je natuurlijk altijd achteraf nog terugkijken. We kunnen er niet om heen: ook deze Wahoo ELEMNT Rival dingt absoluut mee naar een eervolle vermelding als beste triathlon horloge.

Het beste triathlon horloge: onze conclusie

We kunnen ons voorstellen dat we jou de keuze niet makkelijk hebben gemaakt. Zowel de Garmin Forerunner 945, de Polar Vantage 2 als de Wahoo ELEMNT Rival zijn een prima keuze als je op zoek bent naar het beste triathlon horlgoe voor trainingen en wedstrijden. Het heeft ook een beetje met persoonlijke voorkeuren te maken.

Bepaal dus eerst voor jezelf wat jij belangrijk vindt qua functies en eigenschappen van jouw nieuwe sportswatch. En leg de drie eens naast elkaar qua uitstraling. Wellicht spelen gebruiksgemak en batterijduur ook een rol. En hoe belangrijk is de prijs? De Garmin is de duurste van de drie, de Polar is een goeie middenklasser en de Wahoo lijkt een goedkope optie. Bedenk wel dat je jouw sporthorloge minstens een paar jaar gebruikt, en waarschijnlijk intensief.

Maar jouw portemonnee mag mee bepalen welke het wordt. Eén ding is zeker: met geen enkel hierboven beschreven sporthorloge sla je de sportplank mis. Alle drie kunnen ze worden uitgeroepen tot het beste triathlon horloge van 2024.

Laatste update: 12 oktober 2021

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap