sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Dit zijn de Beste Hardloop apps: Gratis en Premium!

18 december 2020
Auteur: Dries Mattijs
Beste hardloop apps

Als je graag gaat hardlopen dan komt een hardloop app goed van pas. Hiermee houd je je resultaten nauwkeurig bij. Maar wat is nu de beste hardloop app? Welke gratis hardloop apps zijn er beschikbaar en wat zijn de belangrijkste verschillen tussen betaalde en gratis varianten?

In dit artikel vertellen we je waar een goede hardloop app aan voldoet. Daarna zetten we de beste apps inclusief hun belangrijkste features op een rijtje. Lees mee en ontdek welke hardloop applicatie het beste bij je past!

Waarom een hardloop app gebruiken?

Hardlopen met een app is tegenwoordig meer standaard dan uitzondering. En dat is niet voor niets, want deze apps bieden heel wat voordelen. Je hebt geen dure personal coach meer nodig om je aan te moedigen. Via het programma word je gemotiveerd en zie je hoe ver je bent in het bereiken van je doelen. Dit zijn alle voordelen van hardloop apps:

Werken motiverend, als een virtuele personal trainer
Houden je resultaten nauwkeurig bij
Helpen bij het behalen van hardloopdoelen
Dagen uit om resultaten te optimaliseren
Hebben diverse ingebouwde trainingsprogramma’s
Zijn te koppelen aan een sporthorloge voor uitgebreide analyses

Al met al geeft een running app je een duwtje in de goede richting. Uit onderzoek blijkt zelfs dat hardlopers die trainen met fitness apps meer motivatie en minder uitstelgedrag hebben. Dit werkt extra goed wanneer je je hardloopprestaties met vrienden vergelijkt (veel apps bieden daar mogelijkheden voor).

Kortom, genoeg goede redenen om met een hardloop app aan de slag te gaan.

TIP: Lees ook ons artikel over alle voordelen van hardlopen.

Hardloop app koppelen aan je sporthorloge

Het is slim om je hardloop app te koppelen aan je sporthorloge. Zo krijg je beter inzicht in je statistieken. De resultaten kun je automatisch laten uploaden naar je app, zodat je na je training een nauwkeurig overzicht krijgt in het verloop van je training.

Hardloop app koppelen met een smartwatch

Bijkomend voordeel is dat je het hardloophorloge ook kunt gebruiken voor het afspelen van muziek én virtuele stemondersteuning vanuit de hardloop app. Ben je op zoek naar de beste sporthorloge voor hardlopen? In onze koopgids met beste hardloophorloges helpen we je bij het vinden van het beste sporthorloge dat past bij jouw trainingsstijl.

Waar moet een goede hardloop app aan voldoen?

Een goede running app doet meer dan het bijhouden van je routes en tijden. Deze helpt je namelijk ook vooruit met handige trainingsschema’s en voorgeprogrammeerde trainingen.

De statistieken worden in een goede hardloop app schematisch weergeven, zodat je in één overzicht ziet welke ingestelde doelen je behaald hebt. Ook krijg je tips voor het bijstellen van je trainingen. Voor extra motivatie bevat een app ook voorgeprogrammeerde ‘uitdagingen’. Dit zijn beloningen die je kunt behalen, bijvoorbeeld na het afleggen van een bepaalde afstand.

Verder dient een goede hardloop app als virtuele coach, die middels geluid tijdens je training kan aangeven hoe je er op dat moment voorstaat.

De uitgebreidere hardloop apps hebben extra functies, zoals het aanmaken van een ‘loopgroep’ met vrienden, waarin resultaten ter motivatie gedeeld worden. Ook kun je extra apps koppelen, zoals een muziek app die via de hardloop app automatisch muziek afspeelt die past bij het tempo van je training.

Tot slot moet de applicatie gemakkelijk zijn in gebruik. Geen ingewikkelde menu’s en lastige instellingen, maar gewoon met een druk op de knop starten met je training.

De beste hardloop apps voor Android en iOS

Er zijn heel wat hardloop apps op de markt, daarom zetten we de beste 6 hardloop apps van het moment voor je op een rijtje.

RunKeeper app icon

1. RunKeeper: gratis en premium variant

RunKeeper van Asics is een van de populairste hardloop apps, dit dankzij de uitgebreide functies en het gebruiksgemak. Zo dient de app als hardloopcoach en motiverende trainer. Deze kun je tijdens het rennen naar eigen wens aan- en uitzetten.

Daarnaast krijg je na afloop van je training een overzicht van de afgelegde route met bijbehorende relevante statistieken te zien. Ook kun je via je sporthorloge een hartslagmeter aansluiten en gebruikmaken van de voorgeprogrammeerde trainingen.

Schermen van RunKeeper

Je kunt Apple Music of Spotify aan RunKeeper koppelen. Indien gewenst laat je hierbij de muziek op basis van je tempo laten afspelen. Tijdens een sprintje neemt het tempo van de songs automatisch toe, dat werkt erg motiverend.

Virtuele stemcoach
Vrienden toevoegen aan loopgroepen
Delen van prestaties via gekoppelde contacten en social media
Koppelen met andere apps, zoals Fitbit en Garmin
RunKeeper voor Android en iOS

Met de gratis variant van Runkeeper kun je prima uit de voeten en daarom beschouwen we dit ook wel als de beste gratis hardloop app. Hierbij krijg je toegang tot alle basisfuncties.

Ben je een ervaren hardloper? Dan kan de premium variant interessant zijn. Voor €9,99 per maand geniet je van extra functies zoals live tracking (zodat thuisblijvers zien waar je bent) en extra uitgebreide statistieken. Ook geeft de app aan of het gaat regenen en krijg je wekelijks nieuwe personal trainingen aangeboden. Bij afname van een jaarabonnement krijg je korting en betaal je slechts €39,99.

Download de gratis app hieronder:

iOS download knop
Android download knop

Adidas Running app

2. Adidas Running (Runtastic): gratis en premium variant

Als je specifiek op zoek bent naar een app die motiverend werkt, dan is Runtastic van adidas je nieuwe maatje. De app bevat diverse functies om jezelf én anderen te motiveren. Zo kun je tijdens het hardlopen audioberichten met vrienden uitwisselen. Ook bevat de app een verzameling muziek die afspeelt op basis van het tempo dat je loopt.

Daarnaast ontvang je uitgebreide analyses, talloze trainingsschema’s en aanvullende tips om je doelen te bereiken.

Virtuele stemcoach
Resultaten en audioberichten uitwisselen met vrienden
Persoonlijke trainingsschema’s ontvangen
Adidas Running voor Android en iOS
Adidas Running schermen

De gratis versie van Adidas Running is helaas wat beperkt en daarnaast voorzien van reclame. De voordelen van de betaalde variant is dat deze reclamevrij is, hoogte meet, automatisch pauzeert, synchroniseert met de cloud en persoonlijk coaching advies geeft. De prijs van een premium membership is $9,99 per maand.

Download de app hieronder:

iOS download knop
Android download knop

Strava app icon

3. Strava: gratis en premium variant

De Strava hardloop app is een goede keuze voor geoefende buitensporters. Je kunt je eigen trainingssessies uitgebreid analyseren en per segment opdelen, zodat je ziet op welk momenten tijdens de training je pieken en dalen had. Zo weet je bij je volgende training op welke punten je focus moet leggen.

Het leuke aan Strava is het competitie-element. Je kunt de strijd aangaan met vrienden of mensen van je sportclub, waarbij je een bepaalde route uitzet. Wie loopt er het hardst? Door op deze manier te trainen krijg je extra motivatie om beter te zijn dan een ander, waardoor je eigen prestaties vooruit gaan.

Records bijhouden, competitie-element
Maandelijks nieuwe uitdagingen
Uitgebreide analyses, waarbij je trainingsdelen kunt opsplitsen
Strava voor Android en iOS
Strava app schermen

De basisfuncties van Strava zijn gratis. Wil je een uitgebreide tempo-analyse en voortgangsanalyse dan betaal je €7,99 per maand. Bij afname van een jaarabonnement krijg je korting en betaal je eenmalig €60.

Download de app hieronder:

iOS download knop
Android download knop

Nike running app icon

4. Nike+ Running hardloopapp: gratis

Nike+ Running, ook bekend als Nike Run Club, is een geschikte app voor basismetingen, niet voor uitgebreide analyses. Waarom dan voor deze hardloop app kiezen? Als je focus hebt op plezier in het trainen. De Nike hardloop app combineert namelijk hardloopmotivatie en gaming in één!

Via het eigen Nike motivatiesysteem neem je deel aan verschillende uitdagingen. Voltooi je de opdracht, dan verdien je fuel. Hiermee kun je vervolgens nieuwe functies en beloningen ontgrendelen.

Gaming element
Basismetingen
Voorgeprogrammeerde trainingen van professionele sporters
Extra tips & tricks
Nike Running Club voor Android en iOS
Nike Running app schermen

Nike Run Club is gratis in gebruik. Geen dure in-app aankopen, maar ontgrendeling van nieuwe features door het behalen van uitdagingen en verdienen van fuel.

Download de app hieronder:

iOS download knop
Android download knop

Polar Flow app icon

5. Polar Flow: gratis

Polar behoort tot de beste merken hardloophorloges. Ben je een trotse Polar sporthorloge bezitter? Dan komt de app Polar Flow goed van pas. Deze gaat verder dan het meten van hardloopresultaten. Zo track je er ook andere sporten mee en zie je direct welke doelen en trainingen je hebt voltooid.

Vrijwel alle metingen die je met je Polar sporthorloge kunt doen, kun je koppelen aan deze app. Naast calorieverbruik en actieve tijd krijg je bijvoorbeeld ook inzicht in je slaappatroon. Ben je lang inactief geweest? Dan krijg je een pushbericht om te gaan bewegen.

Uitgebreide metingen tijdens verschillende sporten
Voor koppeling aan Polar sporthorloge
Ook inzicht in slaappatroon
Polar Flow voor Android en iOS
Polar Flow app interface

Download de app hieronder:

iOS download knop
Android download knop

Garmin Connect app icon

6. Garmin Connect: Gratis

Ook Garmin sporthorloges zijn ideaal voor hardlopen. Het merk heeft net als Polar een eigen app, genaamd Garmin Connect app. Hier krijg je uitgebreide statistieken van zowel je sportprestaties als je gezondheid.

Op het moment dat je de app opent dan zie je direct een live weergave van de gezondheidsgegevens van vandaag. Je kunt zelf nieuwe work-outs maken en badges verdienen voor je resultaten.

Garmin Connect interface

Wil je de app combineren van een uitgebreidere app zoals Strava? Dan kun je de resultaten synchroniseren.

Uitgebreide metingen van activiteiten en gezondheid
Voor koppeling aan Garmin sporthorloge
Synchronisatie met andere apps mogelijk
Garmin Connect voor Android en iOS

Download de app hieronder:

iOS download knop
Android download knop

Let’s go: hardlopen met hardloop app en sporthorloge!

Trek je hardloopschoenen uit de kast en kies hierboven je favoriete app. Je kunt er natuurlijk ook meerdere proberen om te kijken welke het beste bij je past.

Heb je nog geen sporthorloge? Kies dan voor een exemplaar dat perfect aansluit bij jouw trainingsstijl. Daarvoor verwijzen we je graag door naar onze tips voor het vinden van het beste hardloophorloge.

Kies je favoriet, koppel de app en ga voor resultaat. Succes!

Laatste update: 28 januari 2021

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap