sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Koopgids: het beste hardloophorloge van 2024

28 november 2020
Auteur: Dries Mattijs
Premium keuze
Polar
Beste prijs-kwaliteit
Apple
Man aan het hardlopen

Als je graag gaat hardlopen dan is een sporthorloge de ideale aanvulling voor het meten van je prestaties. Wil je een horloge kopen voor tijdens het hardlopen, maar heb je geen idee waar je je zoektocht moet beginnen in het enorme aanbod? Vraag je je af wat het beste hardloophorloge is dat geschikt is voor jouw trainingsstijl?

Met dit artikel helpen we je graag op weg en geven we tips voor het kopen van een sporthorloge voor zowel beginners als ervaren en prestatiegerichte hardlopers. We sluiten af met een top 3 met de beste hardloophorloges.

Waarom een sporthorloge voor hardlopen?

Een sporthorloge voor het hardlopen (hardloophorloge), is speciaal afgestemd op het monitoren van resultaten tijdens het rennen. Het kan je heel wat voordeel bieden bij het uitoefenen van je sport. Dit door het doen van metingen, zoals:

Hartslag(zones)
Afstand in combinatie met tijd
Grondcontacttijd, rencadans en VO2MAX meting

Daarnaast biedt een hardloophorloge vaak extra functies, zoals voorgeprogrammeerde intervaltrainingen en muziekbediening. Kortom, een fijne aanvulling voor het verbeteren van je trainingen en het inzien van resultaten.

KOOPGIDS:
Tips voor het kopen van het beste hardloophorloge

Waar moet je op letten bij het kopen van een hardloophorloge? Dit is onder meer afhankelijk van de gewenste functies. Zo zal een af-en-toe hardloper misschien met de belangrijkste basismetingen uit de voeten kunnen, terwijl een prestatiegerichte hardloper uitgebreide analyses wil maken.

Beste hardloophorloge van 2021

Naast de gewenste functies speelt natuurlijk ook het prijskaartje mee. Om je beter op weg te helpen bij je zoektocht naar de perfecte hardloophorloge voor jouw trainingen, zetten we in deze koopgids een aantal tips op een rij.

1. De functies voor je trainingsdoelen

Sporthorloges zijn voorzien van verschillende functies. Waar de ene sporthorloge bijvoorbeeld erg geschikt is voor hardlopers, kan een ander dan weer interessanter zijn voor zwemmers of wielrenners. Let daarom bij je aankoop specifiek op een aantal functies die belangrijk zijn voor hardlopers.

 • GPS sensor:
  Hiermee track je afstand, afgelegde route en snelheid.
 • Hartslagmeter:
  Inzicht in het verloop van je hartslag.
 • Staplengte, grondcontacttijd, verticale oscillatie:
  Meet de effectiviteit van je bewegingen.
 • Stappenteller en rencadans:
  Specifieke meting van pasfrequentie (lees meer over cadans hardlopen).
 • VO2MAX:
  Berekening en advies voor het verbeteren van de gezondheid op basis van jouw eigenschappen en training (lees meer over VO2MAX).
 • Intervaltraining:
  Speciale programma’s voor speciale training.
 • Hersteladvies:
  Extra optie om gericht aan snel herstel te werken.

Overige zaken om op te letten bij de aanschaf van je hardloophorloge zijn:

 • Kunststof horloge:
  Zit comfortabel om je pols, zodat je er geen last van hebt tijdens het rennen.
 • Muziekbediening:
  Kan voor veel sporters een welkome aanvulling zijn. Rennen op muziek motiveert en helpt je het tempo bepalen.

2. Afstemmen op type hardloper

Welke functies voor jou van belang zijn, hangt af van je persoonlijke voorkeur en het type hardloper dat je bent. Om je een globaal advies te geven, delen we het type hardloper op in drie categorieën, zodat je een beetje een idee krijgt welke functies interessant zijn.

Let op, dit is een leidraad. Bij het uitkiezen van het beste hardloophorloge heeft het natuurlijk prioriteit om zelf te bepalen welke functies je graag wilt hebben.

Beginnende sporter

Af-en-toe hardloper

Als je af en toe hardloopt is het vooral interessant om te weten hoe snel en hoe ver je hebt gelopen. Een ingebouwde GPS is hierbij handig, maar overige ingewikkelde specificaties heb je hiervoor niet nodig.

Ontdek alle sporthorloges voor af-en-toe hardloper >

Regelmatige sporter

Regelmatige hardloper

Ga je regelmatig hardlopend op pad. Dan is het interessant om naast de basismogelijkheden en ingebouwde GPS ook een hartslagsensor te hebben. Ook muziekbediening via het sporthorloge is een voordeel.

Ontdek alle sporthorloges voor regelmatige hardloper >

Topsporter

Prestatiegerichte hardloper

Wil je het maximale uit je hardloopprestaties halen? Ga dan voor complete functies met metingen voor verticale oscillatie, grondcontact, rencadans en VO2MAX. Met ingebouwde (interval)trainingen kun je effectief trainen.

Ontdek alle sporthorloges voor prestatiegerichte hardloper >

3. De prijs: beste hardloophorloges vergelijken

Hierboven heb je kunnen lezen dat er heel wat functies op een hardloophorloge kunnen zitten. Zoals je je kunt voorstellen zal een goedkope sporthorloge over het algemeen minder uitgebreide functies bevatten dan een duurder model. Zo zijn er al horloges verkrijgbaar van rond de €100 tot €200 euro. Voor de luxere exemplaren betaal je al snel het dubbele.

Het is zonde om flink geld neer te leggen voor een sporthorloge met functies die je niet gebruikt. Bepaal daarom voor jezelf welke functies noodzakelijk zijn en stel een budget vast. Zoek op basis daarvan naar de beste hardloophorloge die daarbij aansluit.

Beste hardloophorloge van 2024: conclusie

We hopen dat we je met onze koopgids goed vooruit hebben geholpen in je zoektocht naar de beste hardloophorloge, die zo goed mogelijk aansluit bij je wensen, budget en trainingsstijl. We sluiten het artikel af met een aantal aanraders. Deze behoren tot de beste horloges voor hardlopen van het moment!

Beste budgetkeuze voor af-en-toe hardlopers: Polar M200 sporthorloge

Polar M200

Polar M200

Eigenschappen:
Voorzien van belangrijkste metingen en GPS
Verkrijgbaar in wit en zwart (rubberen horlogeband)
Gepersonaliseerde trainingsprogramma’s
Muziekbediening niet mogelijk
Bekijk de Polar M200

Deze Polar M200 in de kleur zwart of wit kost je slechts €127. Daarmee komen de belangrijkste metingen binnen handbereik. Hij heeft een precieze hartslagmeting en meet activiteiten als stappen en calorieën. Dankzij de GPS sensor meet je nauwkeurig je snelheid en afstand.

Beste keuze voor regelmatige hardlopers: Apple Watch SE sporthorloge

Apple Watch Series 6 product

Apple Watch SE

Eigenschappen:
Optische hartslagmeting
Voorzien van overige belangrijkste metingen en GPS
Te verkrijgen in donkergrijs, wit en roze (rubberen horlogeband)
Muziekbedieningen, alsook oproepen, berichten en Apple Pay
Bekijk de Apple Watch SE

De Apple Watch SE heeft een strak design en is verkrijgbaar in wit, roze en donkergrijs. Hij is voorzien van optische hartslagmeting en ingebouwde GPS-ontvanger. Daarnaast doet hij verschillende metingen op het gebied van afstand, calorieverbranding en snelheid. Voor €299 is deze middenklasse sporthorloge van jou!

Beste keuze voor prestatiegerichte hardloper: Garmin Fenix 6 sporthorloge

Garmin Fenix 6S cover

Garmin Fenix 6

Eigenschappen:
Ingebouwde polssensor, trainen op hartslagzones
Hoogtemeter en ingebouwde GPS
Verkrijgbaar in wit, zwart en zilver (rubberen horlogeband)
Muziekbediening, oproepen, berichten en Garmin Pay
Bekijk de Garmin Fenix 6

De Garmin Fenix 6 is een complete sporthorloge met alle meetfuncties die frequente hardlopers zich wensen kunnen. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen (Fenix 6, Fenix 6S en Fenix 6X). De richtprijs is €525. Deze topper is voorzien van intelligente software voor het zelf bouwen van trainingen en het meten van vrijwel ieder aspect van je training.

Beste keuze voor focus op hartslagmeting:
Apple, Garmin en Fitbit

Wil je specifiek trainen op hartslag en in verschillende hartslagzones? Let er dan bij uitstek op dat het hardloophorloge veel functies voor hartslagmeting bevat. Dit kan niet alleen voordelen bieden bij het behalen van je trainingsdoelen, maar ook voor het monitoren van de gezondheid.

Meer weten over trainen op hartslag, het berekenen van de HR-max en het trainen op hartslagzones, bijvoorbeeld voor vetverbranding, training op duurloop of het verbeteren van het uithoudingsvermogen? Daar hebben we een speciaal artikel aan gewijd!

Lees ook: Voordelen trainen op hartslag: dit zijn de beste sporthorloges met hartslagmeter

Laatste update: 1 juni 2022

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap