sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Welk sporthorloge past bij mij? Ontdek het in 3 Stappen!

26 september 2020
Auteur: Dries Mattijs

Een sporthorloge is best een investering. Natuurlijk wil je zeker weten dat je je geld goed besteedt en een sporthorloge koopt dat alles heeft dat je nodig hebt (en liefst nog meer!). Bij Sporthorlogedeal.nl proberen we de keuze voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Wij geven antwoord op de vraag; welk sporthorloge past bij mij? Lees daarom snel verder.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een sporthorloge?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag. Want welk sporthorloge past bij mij zal je wellicht denken. Kun je beter een sporthorloge, activity-tracker of smartwatch kiezen? Wat is het verschil daartussen eigenlijk? En welke eigenschappen en functies moet een goed sporthorloge hebben? We leggen het je graag uit!

keuze activity trackers

Het verschil tussen een sporthorloge, activity-tracker of smartwatch

Sporthorloges, activity-trackers en smartwatches worden allemaal gebruikt om activiteiten te meten. Je draagt ze om je pols als een horloge. Maar er zijn wel verschillen:

activity tracker afbeelding

Activity-tracker

Een activity-tracker wordt voornamelijk gebruikt om de algemene gezondheid mee te meten. Het is een lichtgewicht horloge met een dun kunststof bandje dat meet hoeveel stappen je op een dag zet, hoe je slaapritme is, hoe je hartslag is etc. Om alles goed te kunnen meten dragen veel mensen de activity-tracker dag en nacht. Een activity-tracker is de juiste keuze als je je gezondheid in de gaten wilt houden en wilt verbeteren door dagelijks meer actief te zijn.

Ontdek de beste activity-trackers

Smartwatch afbeelding

Smartwatch

Een smartwatch heeft veel dezelfde eigenschappen als een smartphone. Je kunt er bijvoorbeeld berichten op ontvangen en verzenden, mee bellen, via Bluetooth draadloos muziek mee luisteren, mee betalen etc. De meeste smartwatches zijn niet specifiek gemaakt voor het sporten. Een smartwatch is de juiste keuze als je tijdens je dagelijkse activiteiten muziek wilt kunnen luisteren en bereikbaar wilt kunnen zijn.

Ontdek de Beste smartwatches

Sporthorloge afbeelding

Sporthorloge

Een sporthorloge is eigenlijk een combinatie van een smartwatch en een activity-tracker. Hij heeft veel functionaliteiten van de smartwatch, maar bij het design, de materiaalkeuze en de opties is sport als uitgangspunt genomen. Die opties zijn veel uitgebreider dan die van de meeste activity-trackers. Een sporthorloge kies je als je intensief sport, een op maat gemaakte training volgt of je prestaties wilt meten en verbeteren.

Ontdek de beste sporthorloges met hartslagmeter

Hoe kies je het juiste sporthorloge?

Er zijn verschillende manieren om de juiste keuze te kunnen maken:

1. Op basis van jouw sportlevel

Beginnende sporter

Beginnende sporter

Voor beginnende sporters zijn basisfuncties als hartslagmeting, snelheids- en afstandsmeter en calorieteller vaak voldoende.

Regelmatige sporter

Regelmatige sporter

Wanneer je regelmatig sport zijn bijvoorbeeld een Ingbouwde GPS, een route-app, cadansmeter, hoogtemeter en barometer handig om te hebben (afhankelijk van jouw sport). Als je meerdere sporten beoefent kan het fijn zijn om voor iedere sport een profiel aan te kunnen maken. Zodat je makkelijk kunt schakelen tussen de ene sport en de andere.

Topsporter

Topsporter / Fanatieke sporter

Als topsporter stel je andere eisen aan je sporthorloge. Het is nog belangrijker om heel nauwkeurig je prestaties te kunnen meten. Horloges met specialistische functies zijn dan de juiste keuze. Zoals VO2 Max meting (voor je zuurstofgehalte) SWOLF-metingen (voor bij het zwemmen), of andere functies handig voor jouw type sport.

2. Op basis van de sport die je beoefent.

Wij raden aan bij het kiezen van je sporthorloge rekening te houden met de sport die je beoefent. Als je regelmatig hardloopt of wandelt, heb je andere functionaliteiten nodig dan wanneer je veel zwemt, surft of aan triatlons doet bijvoorbeeld. Het zou zonde zijn om een horloge aan te schaffen met tal van functies die je niet nodig hebt.

Hardlopen icon
Hardlopen
Wanneer je veel aan hardlopen doet wil je je hartslag, tijd en afstand en verbrande calorieën kunnen meten.

Bekijk hier de horloges voor het hardlopen

Zwemmen icon
Zwemmen
Als zwemmer is een compleet waterdicht horloge (dus niet alleen spatwaterdicht) natuurlijk een must. Daarnaast is de SWOLF-functie voor jou onmisbaar. Je voert de baanlengte in en je horloge meet niet alleen de snelheid per gezwommen baantje maar ook het aantal slagen, je keertijden etc.

Bekijk hier de horloges voor het zwemmen

Wandelen icon
(Berg) Wandelen en trail running
Voor wandelen en trail running zijn GPS en een navigatie- of route-app belangrijk. Daarnaast wil je waarschijnlijk een weer-app en voor in de bergen een hoogtemeter en/of barometer.
Fitness icon
Fitness / Cardio
Voor fitness en cardio in de sportschool heb je geen uitgebreid horloge met GPS nodig. Wel wil je je hartslag/hartslagzone kunnen meten (mogelijk gekoppeld met een hartslagband) en je calorieverbruik. Ook kunnen het loggen van je training en het aanmaken van verschillende fitnessprofielen handige features zijn.
fietsen icon
Voor mountainbiken of wielrennen is je snelheid en afstand van belang. Daarnaast kan een navigatie- of route-app ook handig zijn. Een mooie toevoeging is een cadansmeter. Die houdt bij hoeveel pedaalomwentelingen je per minuut maakt. Door te zorgen voor een constante cadans verminder je de kans op blessures en de belasting van je lichaam.

Bekijk hier de horloges voor het fietsen

3. Op basis van je budget

Bij het kiezen van je sporthorloge en heb je waarschijnlijk een bepaald budget om rekening mee te houden. Er zijn verschillende prijsklassen in sporthorloges en er is er zeker een horloge te vinden dat binnen jouw budget valt.

Maar waarom kost het ene horloge € 130,- en betaal je voor het andere € 600,-? Het prijsverschil is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het aantal functies op het horloge
  • De mogelijkheden van het horloge (uitbreiden met apps etc.)
  • De kwaliteit van het horloge (schermresolutie, waterdichtheid, batterijduur, nauwkeurigheid metingen)
  • Ontwerp (schermgrootte, materiaal, design)
  • Merk

Wij raden aan niet te bezuinigen op de functies die je nodig hebt, de nauwkeurigheid van de metingen en de kwaliteit van het horloge. Dat betekent niet direct dat je voor de duurste of meest bekende merken moet gaan. De Polar Unite is bijvoorbeeld een goed sporthorloge voor een mooie prijs.

In het kort: Welk sporthorloge past bij mij?

Samengevat: Op de vraag, welk sporthorloge past bij mij? - kies je eerst welk type horloge voor jou geschikt is (sporthorloge, activity-tracker of smartwatch?). Bekijk dan welke functies je voor jouw sport en level nodig hebt of verwacht nodig te gaan hebben. Maak vervolgens een keuze die past bij jouw budget.

Benieuwd naar de sporthorloges?

Lees ook: Welke Fitbit past bij mij?

Heb je nog vragen? Of weet je nog niet welk sporthorloge past bij mij? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier, we adviseren je graag over het beste sporthorloge voor jou!

Laatste update: 2 september 2021

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap