sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Met SWOLF zwemmen je zwemprestaties meten en verbeteren, zo werkt dat!

8 november 2020
Auteur: Dries Mattijs
zwemmen met sporthorloge

In dit artikel duiken we in het fenomeen SWOLF zwemmen. Dit is een meetmethode die je helpt om je zwemprestaties te verbeteren, door te trainen op het aantal slagen en seconden dat je doet over een bepaalde afstand (vaak 25 meter). Wat zijn de voordelen en nadelen van SWOLF zwemmen? Hoe kun je je SWOLF-score meten en welke sporthorloges komen hierbij goed van pas? Na het lezen van dit artikel zwem je in de informatie en kun je er direct in de praktijk mee aan de slag!

Wat is SWOLF?

Wat is swolf

De SWOLF is een maat voor de zwemefficiency en komt van de combinatie swim + golf. De maatstaf is gebaseerd op het aantal slagen die je maakt en hoeveel seconden je bezig bent over een bepaalde afstand. Vaak wordt hierbij 25 meter aangehouden, maar je kunt ook berekeningen maken voor langere afstanden. Door de uitkomsten bij elkaar op te tellen krijg je de SWOLF-score.

Aantal slagen + tijd in seconden = SWOLF-score

Hierbij telt voor het aantal slagen elke hand die je insteekt, dus een borstcrawl met linkse en rechtse hand telt voor twee slagen.

Voorbeeld SWOLF-score: een afstand van 25 meter leg je in 20 seconden af. Daarvoor heb je 25 slagen nodig. Je score is 45 (25 + 20).

SWOLF-score interpreteren

Je hebt een getal berekend, maar wat wil dat getal zeggen? De gedachte achter de SWOLF-score is dat je efficiënter zwemt naarmate de score lager is. Zo kun je enerzijds de tijd beïnvloeden en anderzijds het aantal slagen.

Er is geen tabel die concreet iets zegt over of je een goede SWOLF-score hebt. De uitkomst is erg persoonlijk. Waarom zou je dan aan de slag gaan met deze manier van meten? Wel, daar zijn verschillende goede redenen voor:

Inzicht krijgen in eigen zwemprestaties
Snelheid en kracht van zwemslagen verbeteren
Een goede balans vinden voor aantal slagen in combinatie met tijd en afstand
Het bijhouden van prestaties werkt motiverend

Juist die goede balans vinden is erg belangrijk als je je zwemtechniek wilt verbeteren. Ga je bijvoorbeeld sneller zwemmen, maar heb je daar meer slagen voor nodig? Dan gaat je SWOLF-score juist ook weer omhoog. De kunst is dus om dusdanig aan je techniek te werken dat je in minder slagen minder tijd kwijt bent. Zo ga je zo optimaal mogelijk om met je kracht en uithoudingsvermogen, zodat je ook steeds beter wordt op langere afstanden.

Kanttekening SWOLF zwemmen

Niet iedereen is voorstander van het gebruiken van de SWOLF-test voor het meten van de zwemefficiëntie. Dit heeft te maken met het feit dat je hier kijkt naar de combinatie van aantal slagen en tijd over een bepaalde afstand. Dit terwijl het bij wedstrijdzwemmen juist gaat om het zo snel mogelijk afleggen van een afstand. Het aantal slagen zijn hierbij in principe niet relevant.

Wedstrijdzwemmen

Om je een voorbeeld te geven, er zijn verschillende professionele zwemmers die worden vergeleken in hun SWOLF-score. Daarbij zie je vooral over langere afstanden van 1500 meter grote verschillen in totaalaantal slagen. Hoewel de zwemtijd vaak maar enkele seconden scheelt, kan het aantal slagen soms wel een paarhonderd van elkaar verschillen. Hierbij is het al meerdere keren voorgekomen dat sprinters met veel meer slagen toch winnen van de zwemmers met minder slagen. Volgens de SWOLF zou de winnaar in dit geval dus minder efficiënt zwemmen. Maar dat ligt er dus maar net aan hoe je het begrip ‘efficiënt’ interpreteert.

Hoe kan de SWOLF-score jou helpen?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus zeker kanttekeningen te plaatsen bij de SWOLF-score. Het is een rechtlijnig begrip dat geen rekening houdt met factoren als hartslag en zuurstofgebruik, daarnaast is het voor wedstrijdzwemmen ook niet altijd de perfecte indicator.

Toch is er zeker een reden om zelf aan de slag te gaan met het bijhouden van je SWOLF-score. Het motiveert om je zwemtechniek onder de loep te nemen en je balans te verbeteren. Hoe pak je dit het beste aan?

  1. Doe een 0-meting, wat is je huidige SWOLF-score?
  2. Gebruik een sporthorloge, tegenwoordig zijn er verschillende sporthorloges op de markt die waterdicht zijn en een SWOLF meetfunctie hebben.
  3. Doe een keer in de zoveel tijd een meting, bijvoorbeeld per week, maand of kwartaal.
  4. Maak een overzichtelijke tabel en krijg inzicht in je prestaties. Dit doe je als volgt:
MeetmomentTijd in secondenAantal slagenSWOLF
1
2
Et cetera

Door op deze manier te werk te gaan, krijg je een duidelijk overzicht van jouw balans in tijd en aantal slagen. Je kunt nu gaan testen of dat meerdere slagen voor jou ook zorgen voor een snellere tijd. Zo niet, dan kun je bijvoorbeeld aan je slagtechniek gaan werken.

Kortom, zwemefficiëntie is misschien een te ruim begrip, want dat ligt maar net aan je doel. Feit is wel dat je met SWOLF-zwemmen beter inzicht krijgt in je prestaties, dat het je helpt bij het vinden van een goede balans in slag en tijd en dat het motiveert om aan je zwemtechniek te werken.

Beste sporthorloge voor SWOLF zwemmen

Wil je zelf gaan trainen met SWOLF zwemmen? Dan kun je natuurlijk iemand optrommelen die telkens jouw tijd en aantal slagen komt tellen. Veel makkelijker is het om gebruik te maken van een sporthorloge. Tja, de techniek staat niet voor niets tegenwoordig!

Swolf zwemmen met sporthorloge

Veel sporthorloges hebben een SWOLF-functie, die de slagcyclus en tijd meten. Hierbij kun je vooraf de lengte van het zwembad instellen. Zwem je in open water? Dan is het mogelijk om de GPS-functie van de smartwatch te gebruiken.

Goede opties van sporthorloges die bekendstaan om een nauwkeurige meting bij SWOLF zwemmen zijn bijvoorbeeld de Polar Vantage, Garmin Fenix en Garmin Forerunner. Dit zijn ideale zwemhorloges voor de prestatiegerichte zwemmer!

Garmin Fenix 6S cover

Onze keuze voor sporthorloge - SWOLF zwemmen: 
Garmin Fenix (6S of 6X)

De Garmin Fenix 6S en 6X (Pro) zijn verschillende modellen waarmee je perfect je zwemprestaties kunt bijhouden. Naast SWOLF-tracking, meten ze ook zwemsnelheid, zwemafstand en baantjes, daarnaast hebben ze ook nog automatische slagherkenning. 

• Ook te gebruiken als multifunctionele smartwatch 
• Verkrijgbaar in wit, zwart en zilver 
• Prijs rond de €600 

Het is een wat duurdere smartwatch, maar daarbij krijg je wel alle functies die je maar wensen kan. Van zwemmetingen tot VO2MAX en slaapmetingen. Tevens kun je ermee bellen, berichten versturen, muziek op luisteren en zelf mee betalen. Kortom, een compleet sporthorloge dat ook na je zwemtraining van pas komt!
Ontdek de Garmin Fenix smartwatches >

Laatste update: 29 januari 2021

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap