Dit zijn alle voordelen van hardlopen: lichamelijk én mentaal versterken!

Hardlopende mensen

Ga je graag een blokje om of stap je vol enthousiasme op de loopband? Goed nieuws, hardlopen heeft heel wat voordelen, mits je op de juiste manier traint. In dit artikel vertellen we je eerst over de voordelen van hardlopen. Daarna gaan we in op handige trainingstips en adviseren we hoe je met het juiste sporthorloge het maximale uit je hardloopprestaties haalt.

Is hardlopen gezond?

Men vraagt zich wel eens af of hardlopen gezond is. Je belast er immers je knieën en gewrichten mee. Train je echter op een verantwoorde manier en las je voldoende rustdagen in? Dan wegen de voordelen absoluut op tegen dit nadeel. Kortom, hardlopen is zeker gezond!

Vrouw met runner's high

De voordelen van hardlopen

Er zijn genoeg hardlopen voordelen te benoemen, zowel voor je lichamelijke gezondheid als voor je mentale gezondheid. Volgens sportartsen behoort hardlopen zelfs tot de meest efficiënte lichaamsbeweging en zorgt het ervoor dat je gemiddeld drie tot zes jaar langer leeft.

1. Voordelen hardlopen lichaam versterken

Door regelmatig hard te lopen voel je je fitter en verbeter je je conditie en uithoudingsvermogen. Zo word je steeds minder moe na inspanning. Ook ga je steeds sneller herstellen.

Uit onderzoek blijkt daarnaast dat beweging ervoor zorgt dat het verouderingsproces van botten, spieren en de huid vertraagt. Je lichaam blijft dus langer jong.

2. Hardlopen gaat ziekten tegen

Door te gaan hardlopen verlaag je je bloeddruk en wordt de kans op bloedpropjes kleiner. Je versterkt je hart, waardoor de kans op een hartaanval en het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verkleint. Ook je longinhoud neemt toe.

Tevens maken andere ziekten een kleinere kans, omdat je met hardlopen de ontwikkeling van bepaalde soorten kanker (onder andere borstkanker en darmkanker) kan vertragen.

Hardlopen kan zelfs dementie tegengaan of vertragen, doordat het de aanmaak van nieuwe synapsen en zenuwen in de hersenen bevordert.

En in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, helpt buiten hardlopen in de kou ook nog eens mee aan het opbouwen van extra weerstand. Zo ben je minder vatbaar voor ziekten en verkoudheden.

3. Hardlopen maakt mentaal sterker en gaat depressie tegen

Als je gaat hardlopen dan produceren je hersenen endorfine. Dit is een stof die gevoelens van pijn uitschakelt en zelfs een euforisch gevoel teweegbrengt. Hierdoor zit je beter in je vel en raak je minder snel in een dipje of depressie. Dit hangt nauw samen met de runners high, het heerlijke hardloopgevoel waarover we eerder al een artikel schreven.

Euforisch gevoel

Daarnaast vergroot je met hardlopen je zelfvertrouwen, omdat je trots bent op het resultaat. Hierbij kan het zelfs je libido vergroten, omdat mensen die sporten over het algemeen een beter gevoel hebben over hun lichaam.

Al met al kun je met hardlopen je hoofd leegmaken, maar ook je hersenen activeren. Je reactiesnelheid en concentratievermogen stijgen, je voelt je fit en zit lekkerder in je vel.

4. Door te hardlopen kun je beter slapen

Veel slaapproblemen zijn te wijten aan piekeren en stress. Ook kan het zijn dat je gedurende de dag je energie niet kwijt kon. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je je hoofd leeg kan maken. Gevoelens van angst en spanning nemen af, dit dankzij het positieve gevoel dat je eraan overhoudt.

Beter slapen door hardlopen

Daarnaast verbruik je met hardlopen energie. Je voelt je voldaan en door de combinatie van dit gevoel met het verbruik van energie val je ’s avonds gemakkelijker in slaap.

5. Hardlopen is goedkoop en kan altijd

Het grote voordeel aan de sport hardlopen tegenover andere sporten is dat je het kan doen waar en wanneer je maar wilt, zonder daarbij gebonden te zijn aan vaste groepslestijden of een bepaalde locatie.

Bovendien is buiten hardlopen gratis. Dit kan je maandelijks heel wat in de portemonnee schelen ten opzichte van een fitnessabonnement of een groepssport. Het enige dat je nodig hebt is een paar goede loopschoenen en comfortabele kledij. Je kunt nu direct aan de slag.

6. Hardlopen helpt bij afvallen en het behalen van andere lichamelijke doelen

Wil je een paar kilo’s kwijt? Dan is hardlopen een goede aanvulling op je dieet. Hiervoor kun je het beste in een hartslagzone van 60% tot 70% van je maximale hartslag rennen.

Daarnaast kan hardlopen op hartslagzones ook andere lichamelijke doelen bevorderen, zoals het maximaliseren van je uithoudingsvermogen of trainen voor een duurloop.

Aan trainen op hartslag hebben we een speciaal artikel gewijd. Wil je een bepaald trainingsdoel behalen door hard te lopen? Lees dan het artikel over trainen op hartslag.

Gezondheidsvoordelen hardlopen: wanneer heeft het effect?

Profiteren van de gezondheidsvoordelen van hardlopen? Daarvoor hoef je echt niet meerdere keren per week uren de straat op! Uit onderzoek blijkt namelijk dat een wekelijkse afstand van 10 kilometer al een positief effect heeft op je gezondheid.

Positief effect hardlopen

Is je doel afvallen door hardlopen? Dan zal je wat meer moeten trainen en hardlopen moeten combineren met krachttraining en gezonde voeding. Maar gaat het je puur om de gezondheidsvoordelen en het risico op ziekten verminderen? Dan geven een paar trainingen per week al veel resultaat!

Hoe efficiënt hardlopen met minimale belasting?

Je weet nu de hardlopen voordelen, maar zoals je ook hebt kunnen lezen is het belangrijk dat je op de juiste manier traint, met daarbij zo min mogelijk schadelijke belasting voor je spieren en gewrichten.

Voor je het weet heb je een blessure te pakken en dat wil je natuurlijk voorkomen. Houd daarom rekening met de volgende adviezen:

Motivatie hardlopen vergroten

Motivatie hardlopen

Houd je van hardlopen? Dan is dat natuurlijk alleen maar fijn! Ga je niet graag rennen, dan zijn de vele hardloop voordelen wellicht een goede motivator voor je. Om extra gemotiveerd te raken is een sporthorloge voor hardlopen een absolute aanrader. Zo bouw je je trainingen effectief op en houd je je voortgang bij.

Beste sporthorloge voor hardlopen voor jouw trainingen

Je voortgang monitoren kan dus met een sporthorloge voor hardlopen. Deze hebben verschillende meetfuncties, zoals het meten van hartslag(zones) en de afstand in combinatie met tijd. De uitgebreidere modellen hebben ook opties voor het meten van grondcontacttijd, rencadans en VO2MAX.

Premium keuze
Polar
Beste prijs-kwaliteit
Apple
Garmin vivoactive cta

Bijkomend voordeel van een hardloophorloge is dat ze vaak ook ingebouwde trainingsprogramma’s bieden en andere functies, zoals het luisteren van muziek en het ontvangen van berichten.

Zoveel mensen, zoveel trainingen. Het vinden van het beste sporthorloge voor hardlopen is dan ook totaal afhankelijk van je trainingsstijl. Om je te helpen bij het vinden van een hardloophorloge dat het beste bij je past, hebben we een handige koopgids boordevol tips voor je opgesteld. ‘Loop’ de stappen door en vind zo de beste aankoop voor jou!

Laatste update: 29 januari 2021

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap