sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Runners high ervaren? Zo krijg je dat voor elkaar!

31 oktober 2020
Auteur: Dries Mattijs
Euforisch gevoel

Je hebt vast ooit gehoord van de runners high, een euforisch gevoel tijdens het hardlopen waarbij het lijkt alsof je eeuwig door kan rennen. Je komt in een soort zone waarbij je ademhaling en snelheid op een perfecte manier samenwerken. Ken je dit gevoel? Of ben je juist op zoek naar manieren om dit gevoel te bereiken, zodat je meer plezier en voldoening uit het hardlopen haalt?

In dit artikel gaan we in op tips voor het bereiken van een runners high en geven we wetenschappelijke onderbouwing over dit ‘high’ gevoel.

Wat is de runners high?

De runners high is een fase tijdens het sporten waarbij je in een bepaalde gemoedstoestand raakt waarbij je ademhaling en snelheid op een perfecte manier met elkaar samenwerken. Hierdoor ervaar je een bepaald geluksgevoel, dat vergeleken kan worden met het gevoel dat je krijgt als je high wordt van de drugs.

Endorfine bij runners high

Hoe dat kan? Tijdens het bewegen maakt je lichaam de opiumachtige stof endorfine aan. Endorfine triggert een eurofisch gevoel en vermindert het pijngevoel. De runners high is dus geen fabeltje zoals sommigen denken, maar is wetenschappelijk bewezen!

‘Een gevoel dat moeilijk in woorden te vatten is, maar waarbij je geest je lichaam dwingt om verder te rennen’ – Douglas Wakiihuri (voormalig kampioen marathonlopen)

Hoe krijg je een runners high?

Om een runners high te ervaren hoef je zeker geen sporten te combineren met het innemen van een drug. Integendeel! De runners high is een gezond verschijnsel dat bij de meeste mensen optreedt vanaf een half uur tot uur duurinspanning. Je krijgt hierbij een fijn gevoel dat moeilijk in woorden te omschrijven is, maar als je het ooit hebt meegemaakt, dan weet je vaak gewoon dat dat het is.

Vrouw met runner's high

Je kunt er zelf naartoe werken om een runners high te krijgen. Gebruik hierbij de volgende tip:

Ga een uur hardlopen en houdt daarbij een regelmatig tempo aan dat voor jezelf prettig aanvoelt. Je merkt waarschijnlijk dat je op een gegeven moment moe wordt, maar als je op hetzelfde tempo doorrent dan raak je waarschijnlijk binnen een half uur tot een uur in de runners high.

Je lichaam gaat als reactie op ‘lichamelijk ongemak’ endorfine aanmaken. Dit is een soort pijnstiller die je lichaam produceert. Je hoeft hiervoor overigens niet vreselijk af te zien, maar kiest bij voorkeur voor een hardloopsnelheid die comfortabel uitdagend aanvoelt. Voor de meesten ligt dit tussen de 8 en 12 kilometer per uur.

Help, ik bereik geen runners high?!

Heb je het gevoel dat je geen (of weinig) runners high ervaart, ook niet als je langer dan een uur aan het sporten bent?

Genen

Dat kan, uit onderzoek blijkt namelijk dat niet iedereen dit prettige effect kan bereiken. Het kan zo zijn dat dit nou eenmaal niet in je genen zit.

Tevens kan het gevoel in de loop van de jaren verminderen of zelfs langzaam verdwijnen. Hier is helaas niets aan te doen. Dat wil echter niet zeggen dat je geen voldoening uit het sporten kunt halen, maar het aanmaken van endorfine is in veel mindere mate aanwezig.

Soms kan het ook liggen aan dat het hardlooptempo de endorfine-aanmaak niet triggert. Bij een te korte en rustige loop word je niet genoeg geprikkeld. Probeer je juist over je max te gaan, dan is de pijn van de inspanning die je voelt te groot om een geluksgevoel te ervaren. Dit is ook het geval bij een blessure. Als je te veel pijn hebt dan kunnen de endorfinen de pijn niet verbloemen. Dat is ook maar goed, want je wilt een blessure niet verder overbelasten.

TIP: Ben je een beginnende hardloper en krijg je die runners high maar niet te pakken? Geef dan niet meteen de moed op! Beginners moeten soms eerst werken aan hun conditie en deze opbouwen door middel van training, voordat zij een runners high kunnen ervaren. Hoe lang dit kan duren is per persoon verschillend.

Overige tips om een runners high te bereiken:

  • Uit onderzoek blijkt dat je het gevoel sneller kunt krijgen door te trainen in een groep of tijdens het trainen naar muziek te luisteren.
  • Sommige mensen kunnen eerder een runners high ervaren in de ochtend (in plaats van in de avond). Dit kan per persoon verschillen en is de moeite waard om mee te experimenteren.
  • Slaap kan invloed hebben. Na een korte nacht bereik je waarschijnlijk minder snel de runners high. Streef naar acht uur slaap per nacht.

Effecten van de runners high

Of je een runners high kunt bereiken ligt dus aan de mate waarin je lichaam endorfine aanmaakt. Dit kun je niet meten aan de hand van een sporthorloge, je hebt er namelijk professionele onderzoeksapparatuur voor nodig, bijvoorbeeld voor het maken van een hersenscan. Dat is natuurlijk een beetje te veel van het goede. Wie weet dat er in de toekomst iets wordt ontwikkeld waarmee iedere hobbysporter het eenvoudig kan meten.

Maar goed, voor nu wil je graag tijdens het sporten kunnen bepalen of je deze fase hebt bereikt. Hoe moet je dat dan doen als dit niet te meten is? Als je een gevoel hebt dat je eeuwig kunt doorrennen zonder pijn en moeite dan moet er een belletje gaan rinkelen. Effecten zijn echter niet alleen op korte termijn te merken:

  • In de uren en zelfs dagen na je training heeft de runners high een positieve stemming op je gemoedstoestand.
  • Je wilt dat gevoel weer bereiken en hebt er veel zin in om weer te gaan sporten. Het bereiken van dat gevoel kan zelfs verslavend zijn.
  • Als je om wat voor reden dan ook een of meerdere trainingen moet overslaan dan kunnen er zelfs ontwenningsverschijnselen optreden, waardoor je een ongelukkiger gevoel ervaart.

Onderzoek naar runners high

Onderzoek naar runners high

Zoals je hebt kunnen lezen is de runners high niet in een concreet gevoel te beschrijven, het blijft toch nog een beetje een abstract begrip. Het is een feel-good vibe, dat volgens sommige doctoren bijna vergeleken kan worden met meditatie. Ondanks deze abstractheid, is er heel wat onderzoek naar gedaan om te proberen de effecten beter in kaart te brengen. We noemen er een paar!

1. Vergelijkbaar met emotie van liefde

In 2008 identificeerden Duitse wetenschappers door middel van hersenscans de stof endorfine. Zij lieten proefpersonen een duurloop van twee uur doen en merkten dat de prefrontale en limbische gebieden endorfine aanmaakten. Deze actieve gebieden in de hersenen spelen ook een grote rol bij het aanmaken van emoties zoals liefde. En je raadt het al, hoe meer endorfine zij aanmaakten in deze gebieden, hoe euforischer en gelukkiger zij waren.

2. Cadeau van onze verre voorouders

Onderzoekers hebben onderzocht hoe ons brein reageert op hardlopen. Ze ontdekten dat de ‘runners high’ waarschijnlijk een gevolg is van de ontwikkeling van ons brein al sinds de oudheid. In deze periode moesten onze verre voorouders jagen op voedsel om te overleven, hetgeen motiveerde om lang en hard te lopen. Hierbij kwamen deze positieve hersenchemicaliën vrij, die hielpen de afstand en snelheid te bereiken als een soort natuurlijke pijnstiller, om zo de beloning in handen te krijgen.

3. Combinatie met endocannabinoïden

Ander onderzoek wijst dan weer uit dat niet alleen endorfine zorgt voor dit aangenaam gevoel. Je lichaam produceert namelijk ook endocannabinoïden, een stof die vergelijkbaar is met THC (chemische stof die verantwoordelijk is voor het stimulerende effect van marihuana). Tja, ons lichaam is dus een soort natuurlijke aanmaker van ‘drugs’ en maakt ons high. Ook deze stof heeft een impact op je hersenen. Ze worden geactiveerd als men veel stress ervaart, bijvoorbeeld tijdens een stevige training.

Conclusie: Ga zelf voor de runners high!

Na het lezen van dit artikel weet je meer over hoe de runners high tot stand komt. We hopen dat je deze zelf kunt ervaren, maar zoals je hebt gelezen is dat niet altijd mogelijk. Wel zijn er heel wat tips om het gevoel te triggeren. Ga dus experimenteren en hopelijk ervaar je het gevoel dan als vanzelf.

Man aan het hardlopen

Klaar om te gaan hardlopen? Een functie op een sporthorloge waarbij je een melding krijgt dat je de runners high hebt bereikt, die is er (nog) niet. Wel helpt een sporthorloge je bij het meten van je trainingsresultaten, zoals het meten van tijd en afstand, kilometer per uur en het bereiken van een constant looptempo. Bovendien motiveert het om te gaan trainen en te werken aan je conditie en prestaties.

Benieuwd naar het beste sporthorloge voor jou? Lees dan het artikel Welk sporthorloge past bij mij? Ontdek het in 3 stappen!

Laatste update: 28 januari 2021

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap