sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Fitbit Charge 4: onze test & review

9 maart 2021
Auteur: Dries Mattijs

De Fitbit Charge 4 is de meest recente versie activity tracker van het merk Fitbit. Op vlak van ontwerpstijl is er weinig verschil te merken ten opzichte van zijn voorganger, maar het nieuwe model onderscheidt zich vooral door de verschillende vernieuwde functietools zoals een ingebouwde GPS. Zonder twijfel is de Fitbit charge 4 de meest geavanceerde fitnesstracker tot op heden. De functies zijn vermeerderd waardoor de Charge 4 van Fitbit een arsenaal meer mogelijkheden biedt.

CTA van de Fitbit Charge 4

Fitbit Charge 4

Eigenschappen:
Beschikbaar in zwart, blauw, donkerrood en graniet zwart
Breedte: 23mm
Uitstekende activitytracker met ingebouwde GPS en contactloos betalen
Richtprijs: €149,95
Ontdek de Fitbit Charge 4

Aan sport doen zonder je smartphone hoeven mee te zeulen. Dit is zondermeer de grootste vernieuwing van deze Fitbit charge 4 die voorzien is van een ingebouwde GPS. De Charge 4 biedt hierdoor meteen de ideale wisseloplossing voor de hardloop uurwerken voor recreatieve doeleinden. De meeste topsporters hechten weliswaar meer belang aan specifieke data. Maar als het enkel maar gaat om tijden, snelheden en een afgelegde routetocht te registreren... dan heb je met deze Fitbit charge 4 ruimschoots voldoende. De enige valse noot die eventueel vast te stellen valt, is dat het GPS systeem alleen maar functioneert als je naar buiten gaat. De Spotify ondersteuning biedt een bijkomstig belangrijk voordeel.

Design en uiterlijk van de Charge 4

De Fitbit charge 4 heeft qua design weinig metamorfoses ondergaan ten opzichte van de Charge 3 versie. De verwisselbare bandjes en het grijstinten touchscreen vormen de enige wijziging. De Fitbit charge 4 kan je omschrijven als heel compact met volgende afmetingen: 35,8 mm x 22,7 mm x 12,5 mm. Het is ten opzichte van een Apple Watch Serie 6 wel een stuk dikker. Bij een Apple Watch draag je een modaal uurwerk. Bij de Fitbit charge 4 werd de voorkeur gegeven voor het uiterlijk van een klassiek fitnessbandje. Je kan kiezen tussen 2 modeltypes: de standaardversie met een siliconenbandje in paars, blauw en zwarte kleur en speciale uitvoering met 2 verschillende accessoires. Een siliconenbandje of een nylon geweven bandje.

Het beeldscherm is net als zijn voorganger nog steeds in zwart wit. Omwille van het kleine formaat is het moeilijk leesbaar wanneer je intensief aan het sporten bent. Het is weliswaar een kwaliteitsvol OLED scherm met verlichting op de achtergrond. Dat zorgt voor scherpe teksten, maar door de grootte wordt het wel iets te klein afgebeeld. Hoewel dit uiteraard een persoonlijke smaak is die voor iedereen anders wordt beleefd.

Zeer nauwkeurige datametingen

De horloge kan je heel makkelijk zowel door de dag als 's nachts dragen. De optische sensor, die bevestigd is aan de binnenkant, meet tijdens de workouts de hartslag elke seconde. Wanneer je echter niet aan het sporten bent, dan gebeurt dit om de vijf seconden. Wanneer je geregeld beroep doet op deze functie tijdens de workouts, zal je wel moeten uitkijken of de batterij niet leeg loopt. Net als bij andere Fitbits heb je een aparte lader nodig. De batterij van de tracker is ongeveer na een uur weer opgeladen en gaat bij gemiddeld gebruik een week mee. Als je verschillende workouts doet per week, spreekt het voor zich dat de duurtijd van de batterij gevoelig korter gaat zijn.

fitbit app

De Charge 4 stockeert data in detail gedurende 7 dagen en slaat van de afgelopen 30 dagen de meest belangrijke meetresultaten op zoals de afstand, de hoeveelheid stappen, de verbruikte calorieën en het aantal trappen. In de Fitbit app bekijk je de oudere data die noodzakelijk is indien je de app wil raadplegen met de verschillende tools. De standaard ingebouwde GPS biedt een heel groot voordeel als je van plan bent om buitenshuis te gaan sporten. Er zit zelfs een hoogtemeter in als je het aantal verdiepingen die je hebt beklommen, wil nachecken. Een andere leuke gadget die je kan gebruiken bij de Fitbit charge 4 is dat je de activity tracker ook kan toepassen in het water. De Charge 4 is weterbestendig tot 50 meter en geschikt tijdens het douchen of zwemmen.

Interface van de Fitbit Charge 4

Het is wel even wennen als je de interface van de Charge 4 onder de knie wil krijgen. He beschikt over een touchscreen en een niet in te drukken knop aan de zijkant, die voor feedback zorgen. Sommige opties zal je een tikkeltje gewoon moeten raken. Zo zal je er achter moeten komen dat je met de knop aan de zijkant altijd terug kan. Omdat het beeldscherm vrij klein is, zie je overigens maar twee menu opties. Wanneer je omhoog veegt, ontdek je verschillende statistieken zoals de afstand en het aantal stappen. Na een korte tijdsspanne ga je de gebruiksvriendelijkheid vanzelf ontdekken en kunnen toepassen.

Omdat de Fitbit app niet compatibel is met de Gezondheid app en de HealthKit op Apple iPhones, zal je je persoonlijke data in de app van Fitbit moeten analyseren. Op het Ontdek tabblad bekijk je workouts en verschillende statistische gegevens en op het tabblad Community zie je chatberichten van verschillende gebruikers. Ook van personen die je nooit hebt ontmoet of kent. De app heb je overigens ook broodnodig om te kunnen koppelen aan je iPhone. Je logt met je Fit bit account in en maakt een keuze uit de Charge 4 lijst. In principe werkt dit vlekkeloos met Bluetooth. Met een pincode, die bestaat uit 4 cijfers, weet je honderd procent zeker dat je fitness tracker wordt gekoppeld en niet van één of andere wildvreemde die binnen Bluetooth bereik zit.

Fitbit App houdt rekening met leeftijd & hartslag

De app heeft een nieuwe tool die rekening houdt met je leeftijd en je rusthartslag. Ook het soort workout wat je doet, maakt een verschil uit. Zo moet je bijvoorbeeld per week zo een 150 actieve minuten scoren. Bij geleverde forse doorgedreven inspanningen krijg je punten die verdubbelen. Soortgelijke statement ga je ook terugvinden op de Apple Watch waarbij je dagelijks een half uur moet trainen. Een onderscheid tussen cardio- en een vetverbrandingszone wordt nauwelijks gemaakt. Klein minpuntje is wel dat je bij de Fitbit charge 4 geen optie hebt waar je een workout kan aan toevoegen zoals dat het geval is bij Apple Watch. De sporten zijn bij wijze van spreken gelimiteerd. Uiteraard kan je dit wel in de app regelen, maar is erg omslachtig om te doen en helemaal niet gebruiksvriendelijk. Vooral voor mensen die niet zo goed overweg kunnen om optionele mogelijkheden in te stellen, zorgt dit voor mogelijke ergernis. In de Android app kan je slechts een keuze van 6 sporten maken.

Voor- en nadelen van de Charge 4

Als je geen workouts doet, gaat de baterijduur plus minus een week mee wat vrij lang is
Je beschikt over verschillende functies die je bij andere apps niet standaard gaat vinden
De ingebouwde GPS is erg betrouwbaar
De gebruikersgroep van deze activity tracker is vrij groot
Het is ontegensprekelijk de beste fitnesstracker van het moment
De metingen worden heel nauwkeurig uitgevoerd
De Fitbit charge 4 heeft hetzelfde ontwerp en design dan zijn voorganger en heeft geen wijzigingen ondergaan
Het wit-zwarte scherm valt een beetje te klein uit zodat je tijdens je workouts nauwelijks de gegevens kan aflezen
Je kan geen muzikale omlijsting op een lokale manier opslaan

CTA van de Fitbit Charge 4

Fitbit Charge 4

Eigenschappen:
Beschikbaar in zwart, blauw, donkerrood en graniet zwart
Breedte: 23mm
Uitstekende activitytracker met ingebouwde GPS en contactloos betalen
Richtprijs: €149,95
Ontdek de Fitbit Charge 4

Algemene conclusie van de Fitbit Charge 4

Op uiterlijk vlak heeft de Fitbit charge 4 geen metamorfose ondergaan ten opzichte van zijn voorganger Charge 3, maar qua functies heeft dit nieuw model iets meer te bieden. Vooral de ingebouwde GPS zorgt voor een hele grote stap vooruit. De bandjes van de voorgangers zijn herbruikbaar en ook de prijs is hetzelfde gebleven ondanks de verbeteringen op deze vernieuwde activity tracker. Met Spotify, Fitbit Pay en de geïntegreerde GPS heeft deze Fitbit Charge meer te bieden dan ooit het geval was. Daarnaast krijg je ook meer overzicht van de intensiteit van je workouts. Alleen zijn de lettertjes vrij klein op het scherm wanneer je druk bezig bent met je oefeningen en de leesbaarheid nogal beperkt blijft.

Laatste update: 8 oktober 2021

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

15 maart 2023
De beste sporthorloges met bloeddrukmeter voor dagelijks gebruik: een complete gids

Een sporthorloge kan veel informatie over je gezondheid aan je geven. Zo zijn er ook sporthorloges die een bloeddrukmeter hebben. ...

Lees verder >
15 maart 2023
De beste hartslagmeters met borstband: bereik je fitnessdoelen met deze 5 topkeuzes!

Een hartslagmeter kun je gebruiken om je trainingen te optimaliseren. Zeker voor cardio sporten kan het een goede toegevoegde waarde ...

Lees verder >
14 maart 2023
De beste drinkgordels voor hardlopen: blijf gehydrateerd tijdens langere afstanden

Als je gaat hardlopen dan is het wel zo handig om bepaalde items mee te kunnen nemen. Zo is een ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap