Fitbit Charge 4: onze test & review

De Fitbit Charge 4 is de meest recente versie activity tracker van het merk Fitbit. Op vlak van ontwerpstijl is er weinig verschil te merken ten opzichte van zijn voorganger, maar het nieuwe model onderscheidt zich vooral door de verschillende vernieuwde functietools zoals een ingebouwde GPS. Zonder twijfel is de Fitbit charge 4 de meest geavanceerde fitnesstracker tot op heden. De functies zijn vermeerderd waardoor de Charge 4 van Fitbit een arsenaal meer mogelijkheden biedt.

Aan sport doen zonder je smartphone hoeven mee te zeulen. Dit is zondermeer de grootste vernieuwing van deze Fitbit charge 4 die voorzien is van een ingebouwde GPS. De Charge 4 biedt hierdoor meteen de ideale wisseloplossing voor de hardloop uurwerken voor recreatieve doeleinden. De meeste topsporters hechten weliswaar meer belang aan specifieke data. Maar als het enkel maar gaat om tijden, snelheden en een afgelegde routetocht te registreren... dan heb je met deze Fitbit charge 4 ruimschoots voldoende. De enige valse noot die eventueel vast te stellen valt, is dat het GPS systeem alleen maar functioneert als je naar buiten gaat. De Spotify ondersteuning biedt een bijkomstig belangrijk voordeel.

Design en uiterlijk van de Charge 4

De Fitbit charge 4 heeft qua design weinig metamorfoses ondergaan ten opzichte van de Charge 3 versie. De verwisselbare bandjes en het grijstinten touchscreen vormen de enige wijziging. De Fitbit charge 4 kan je omschrijven als heel compact met volgende afmetingen: 35,8 mm x 22,7 mm x 12,5 mm. Het is ten opzichte van een Apple Watch Serie 6 wel een stuk dikker. Bij een Apple Watch draag je een modaal uurwerk. Bij de Fitbit charge 4 werd de voorkeur gegeven voor het uiterlijk van een klassiek fitnessbandje. Je kan kiezen tussen 2 modeltypes: de standaardversie met een siliconenbandje in paars, blauw en zwarte kleur en speciale uitvoering met 2 verschillende accessoires. Een siliconenbandje of een nylon geweven bandje.

Het beeldscherm is net als zijn voorganger nog steeds in zwart wit. Omwille van het kleine formaat is het moeilijk leesbaar wanneer je intensief aan het sporten bent. Het is weliswaar een kwaliteitsvol OLED scherm met verlichting op de achtergrond. Dat zorgt voor scherpe teksten, maar door de grootte wordt het wel iets te klein afgebeeld. Hoewel dit uiteraard een persoonlijke smaak is die voor iedereen anders wordt beleefd.

Zeer nauwkeurige datametingen

De horloge kan je heel makkelijk zowel door de dag als 's nachts dragen. De optische sensor, die bevestigd is aan de binnenkant, meet tijdens de workouts de hartslag elke seconde. Wanneer je echter niet aan het sporten bent, dan gebeurt dit om de vijf seconden. Wanneer je geregeld beroep doet op deze functie tijdens de workouts, zal je wel moeten uitkijken of de batterij niet leeg loopt. Net als bij andere Fitbits heb je een aparte lader nodig. De batterij van de tracker is ongeveer na een uur weer opgeladen en gaat bij gemiddeld gebruik een week mee. Als je verschillende workouts doet per week, spreekt het voor zich dat de duurtijd van de batterij gevoelig korter gaat zijn.

fitbit app

De Charge 4 stockeert data in detail gedurende 7 dagen en slaat van de afgelopen 30 dagen de meest belangrijke meetresultaten op zoals de afstand, de hoeveelheid stappen, de verbruikte calorieën en het aantal trappen. In de Fitbit app bekijk je de oudere data die noodzakelijk is indien je de app wil raadplegen met de verschillende tools. De standaard ingebouwde GPS biedt een heel groot voordeel als je van plan bent om buitenshuis te gaan sporten. Er zit zelfs een hoogtemeter in als je het aantal verdiepingen die je hebt beklommen, wil nachecken. Een andere leuke gadget die je kan gebruiken bij de Fitbit charge 4 is dat je de activity tracker ook kan toepassen in het water. De Charge 4 is weterbestendig tot 50 meter en geschikt tijdens het douchen of zwemmen.

Interface van de Fitbit Charge 4

Het is wel even wennen als je de interface van de Charge 4 onder de knie wil krijgen. He beschikt over een touchscreen en een niet in te drukken knop aan de zijkant, die voor feedback zorgen. Sommige opties zal je een tikkeltje gewoon moeten raken. Zo zal je er achter moeten komen dat je met de knop aan de zijkant altijd terug kan. Omdat het beeldscherm vrij klein is, zie je overigens maar twee menu opties. Wanneer je omhoog veegt, ontdek je verschillende statistieken zoals de afstand en het aantal stappen. Na een korte tijdsspanne ga je de gebruiksvriendelijkheid vanzelf ontdekken en kunnen toepassen.

Omdat de Fitbit app niet compatibel is met de Gezondheid app en de HealthKit op Apple iPhones, zal je je persoonlijke data in de app van Fitbit moeten analyseren. Op het Ontdek tabblad bekijk je workouts en verschillende statistische gegevens en op het tabblad Community zie je chatberichten van verschillende gebruikers. Ook van personen die je nooit hebt ontmoet of kent. De app heb je overigens ook broodnodig om te kunnen koppelen aan je iPhone. Je logt met je Fit bit account in en maakt een keuze uit de Charge 4 lijst. In principe werkt dit vlekkeloos met Bluetooth. Met een pincode, die bestaat uit 4 cijfers, weet je honderd procent zeker dat je fitness tracker wordt gekoppeld en niet van één of andere wildvreemde die binnen Bluetooth bereik zit.

Fitbit App houdt rekening met leeftijd & hartslag

De app heeft een nieuwe tool die rekening houdt met je leeftijd en je rusthartslag. Ook het soort workout wat je doet, maakt een verschil uit. Zo moet je bijvoorbeeld per week zo een 150 actieve minuten scoren. Bij geleverde forse doorgedreven inspanningen krijg je punten die verdubbelen. Soortgelijke statement ga je ook terugvinden op de Apple Watch waarbij je dagelijks een half uur moet trainen. Een onderscheid tussen cardio- en een vetverbrandingszone wordt nauwelijks gemaakt. Klein minpuntje is wel dat je bij de Fitbit charge 4 geen optie hebt waar je een workout kan aan toevoegen zoals dat het geval is bij Apple Watch. De sporten zijn bij wijze van spreken gelimiteerd. Uiteraard kan je dit wel in de app regelen, maar is erg omslachtig om te doen en helemaal niet gebruiksvriendelijk. Vooral voor mensen die niet zo goed overweg kunnen om optionele mogelijkheden in te stellen, zorgt dit voor mogelijke ergernis. In de Android app kan je slechts een keuze van 6 sporten maken.

Voor- en nadelen van de Charge 4

Algemene conclusie van de Fitbit Charge 4

Op uiterlijk vlak heeft de Fitbit charge 4 geen metamorfose ondergaan ten opzichte van zijn voorganger Charge 3, maar qua functies heeft dit nieuw model iets meer te bieden. Vooral de ingebouwde GPS zorgt voor een hele grote stap vooruit. De bandjes van de voorgangers zijn herbruikbaar en ook de prijs is hetzelfde gebleven ondanks de verbeteringen op deze vernieuwde activity tracker. Met Spotify, Fitbit Pay en de geïntegreerde GPS heeft deze Fitbit Charge meer te bieden dan ooit het geval was. Daarnaast krijg je ook meer overzicht van de intensiteit van je workouts. Alleen zijn de lettertjes vrij klein op het scherm wanneer je druk bezig bent met je oefeningen en de leesbaarheid nogal beperkt blijft.

Laatste update: 8 oktober 2021

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap