sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Garmin Venu 2 review

11 oktober 2021
Auteur: Dries Mattijs

Wanneer het gaat om smartwatches, dan zijn functietools even belangrijk als het design. De Garmin Venu 2 schittert op beide fronten. Eerst en vooral is er het in het oog springende AMOLED scherm, een modern roestvrij metalen geraamte. Je hebt de keuze uit een uitgebreid kleurenpallet en verschillende maten. Daarnaast is de upgrade verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Zo werd de batterijduur een heel stuk verlengd, sport apps werden uitgebreid. Dat geldt ook voor de muziekopslag. De Garmin Venu 2 is een aantrekkelijke smartwatch voor wie fitness en gezondheid hoog in het vaandel draagt.

Garmin Venu 2 review

Garmin Venu 2

Eigenschappen:
Beschikbaar in zwart
Breedte: 45,4 mm
Uitstekende activitytracker met tal van gezondheidsfunctie en stijlvol uiterlijk
Richtprijs: €349,95
Ontdek de Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 die aan zijn tweede generatie toe is, biedt heel wat correcties ten opzichte van het eerste modeltype. In vogelvlucht de meest belangrijke verbeteringen die werden aangebracht:

  • De batterij wordt sneller opgeladen en heeft een langere levensduur
  • Het bijhouden van een dagelijkse slaapscore en slaapinzichten
  • Een nieuw activiteitsprofiel voor krachttraining

De werking van de Garmin Venu 2

De Venu 2 omvat een touchscreen met 2 knoppen. De sporttracking wordt vanaf de bovenste knop geopend door middel van de wijzerplaat en functioneert vervolgens als een start/stop-knop voor apps en activiteiten. Wanneer je de bovenste knop blijft indrukken, worden de snelle instellingfuncties geopend.

Aan de onderkant zit de terugknop, die je eveneens ingedrukt houdt om toegang te hebben tot het volledige instellingen menu. Veeg je naar rechts via de wijzerplaat, dan krijg je heel vlug toegang tot een app van je persoonlijke keuze. Dit kan een muziekbediening, timer, alarm of Garmin Pay zijn. Als je vanuit links terug naar binnen 'swipet', dan keer je automatisch naar de vorige paginaweergave terug.

Kortom, het is heel eenvoudig en simpel om te navigeren. De interface is weliswaar iets gebruiksvriendelijker dan de andere Garmin uurwerken, maar haalt nog lang niet het geprezen niveau van een Apple watch.

De Garmin Venu 2 heeft tal van healthfuncties

Op vlak van gezondheid checkt het uurwerk bijna alles na wat je dag en nacht zou willen bekijken zoals de verbrande calorieën, traplopen, het stappen zetten, wanneer je gezeten hebt en de nachtelijke slaaptracking. Het gezondheidsuurwerk biedt overigens continue hartslagmonitoring. Parameters zoals afwijkende snelheidswaarschuwingen, bloedzuurstof, hartslagmonitoring, het evalueren van de ademhalingsfrequentie en de stressfactor worden nauwlettend gevolgd.

Daarnaast kan het gezondheidshorloge ook een momentopname van je gezondheid maken of een test van je hart gedurende 2 minuten. Zo wordt ook de menstruatiecyclus en de zwangerschap heel nauwkeurig in de gaten gehouden. De enige valse noot in vergelijking met met de andere smartwatch concurrenten is het ontbreken van een ECG sensor om het hartslagritme te meten.

Garmin Venu 2 review

Een fitnesscoach rond je pols

Zoals dat het geval is bij andere Garmin apparaten slaat het gezondheidshorloge heel wat data op tijdens de trainingssessies. Sommige infogegevens kan je nachecken op het uurwerk, andere informatiebestanden staan opgeslagen in de zogenaamde Connect app met gedetailleerde gegevens voor wie wil grasduinen in zijn persoonlijke gezondheidsbulletins. Zo is er een speciale functietool die calculeert hoeveel energie je hoogstwaarschijnlijk op elk ogenblik gaat hebben. De score is tot 100 bepaald.

Deze smartwatch biedt maar liefst meer dan 25 ingebouwde GPS en indoorsport apps om trainingssessies te volgen. Dat is behoorlijk veel. Nieuwe toevoegingen zijn onder meer wandelen en indoor klimmen waarbij je rustintervallen kunt instellen volgens je eigen keuze. Voor krachttraining kan je volgens je eigen activiteitenprofiel je persoonlijke records bijhouden en inventariseren. Handige visuele afbeeldingen op het beeldscherm illustreren welke spierenmassa de voorkeur genoot.

De GPS van de Garmin Venu 2 maakt tijdens de outdoor-workouts een heel nauwkeurige snelle verbinding. Een voorbeeld maakt dit duidelijk. Als de GPS je fietstocht volgt, krijg je meteen verschillende interessante gegevens door. Volgende datagegevens kan je in een handomdraai raadplegen:

  • de tijd
  • afgelegde afstand in kilometers
  • het aantal verbruikte calorieën
  • tijdens je traject het hoogteverschil
  • de gemiddelde snelheid
  • een overzichtelijke kaart van je gemaakte route
  • Inspiratie opdoen via de voorgeprogrammeerde work-outs

De smartwatch is voorzien van vooraf geanimeerde oefensessies wanneer je nauwelijks inspiratie hebt. Deze voorgeprogrammeerde training schema's van de Garmin Venu 2 zijn gebaseerd op 3 trainingtypes voor elk van de volgende categorieën: kracht, cardio, HIIT (High Intensity Interval Training), pilates en yoga.

De vooraf uitgestippelde krachttrainingen zijn vrij goed, vergezeld met nuttige animaties. Het spreekt voor zich dat wanneer je geen toegang hebt tot deze apparatuur, dat je deze lichaamsoefeningen gewoon kunt overslaan.

Het inschatten van de fitnessleeftijd

Een hele aangename gadget is dat de Garmin Venu 2 een meetwaarde geeft voor de fitnessleeftijd. De smartwatch schat of je 'echte' leeftijd jonger of ouder is, op basis van parameters zoals je hartritme in rust, BMI of het percentage van lichaamsvet. Wanneer de Garmin Index Smart Scale niet aan je account is gekoppeld, vraagt de app automatisch om je gewicht handmatig in te voeren. Op die manier wordt het BMI uitgerekend.

Om het algoritme heel nauwkeurig te laten uitrekenen, zal je ook het geslacht moeten weergeven. De app geeft ook tips om je fitnessleeftijd (eventueel) te verlagen. Als je fitnessleeftijd gunstig evolueert, krijg je een leuke animatie te zien die je bereikte mijlpaal viert. Als je anderzijds motivatie nodig hebt om de activiteit op te schroeven, dan biedt de app verschillende trainingschema's aan om bijvoorbeeld een halve marathon te gaan lopen.

Enkele functietools van de smartwatch Garmin Venu 2 uitgelicht

Sporten met muziek in de oren

sporten met muziek in de oren

Met deze smartwatch beschik je over de mogelijkheid om tot 650 nummers te downloaden Denk maar aan Spotify. Dit is een gevoelige verbetering ten opzichte van het vorige modeltype. Daarnaast kan je ook aansluiten op een draadloze hoofdtelefoon.

Dit zal je wel extra moeten aanschaffen. Hierdoor kan je zonder telefoon tijdens je trainingen muziek beluisteren. Via de Garmin Express functie heb je ook de mogelijkheid om muziek te downloaden vanaf je computer.

Betalingen uitvoeren dankzij Garmin Pay

Wanneer je de Garmin Pay wil instellen, zal je enkele stappen moeten ondernemen. Maar de procedure is vrij eenvoudig. Met de Connect app tik je een pincode in, bestaande uit 4 cijfers. Vervolgens voeg je de betaalgegevens van je Mastercard, Visa of Maestro in. Daarna moet je de algemene voorwaarden aanvaarden en je account nachecken.

De verificatie gebeurt via een bepaalde code die per e-mail of gsm werd doorgezonden naar je smartphone. Als je met de smartwatch wil betalen, druk je de bovenste knop in, vervolgens op het kaart pictogram en voer je de pincode in. Je betaalkaart verschijnt automatisch op je scherm. Hou binnen de 60 seconden na het vastnemen van je kaart je smartwatch bij de lezer om te betalen.

Als de betaling is afgerond, begint het uurwerk te trillen en verschijnt er een vinkje op het beeldscherm. Kleine markante opmerking: de smartwatch ruggensteunt geen Google Assistant of Amazon Alexa.

Voor- en nadelen van de Venu 2

Aantrekkelijke horlogedesign in meerdere kleuren
Uitstekend OLED touchscreen dat heel helder is
Nauwkeurige metingen van het zuurstofgehalte in het bloed en betrouwbare sportstatistieken
De prijs is niet goedkoop
Geen apps van derden en gelimiteerde slimme functietools

Conclusie

De Venu 2 van Garmin heeft uitgebreide geavanceerde fitness- en gezondheidsfunctie tools onder de motorkap, plus heel handige lifestyle functies waaronder een grote muziekopslagcapaciteit en mobiele betalingen. Het ondersteunt eveneens Bluetooth hoofdtelefoons. Een groot gemis is het ontbreken van een ECG functie die je bij bijvoorbeeld de Apple Watch wel hebt.

Daarnaast is de Venu 2 niet zo 'slim' als de beste concurrerende smartwatches. Dat er geen stemondersteuning is mag je als minpunt beschouwen. Niettemin biedt het horloge een goed alternatief voor de Fitbit Versa, Apple Watch en de Samsung Galaxy Watch.

Laatste update: 11 oktober 2021

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap