sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Fitbit Versa 2: onze test & review

8 maart 2021
Auteur: Dries Mattijs

Wie op zoek is naar een smartwatch, heeft de dag van vandaag heel wat verschillende mogelijkheden. De Fitbit versa 2 is de tweede generatie van het populaire Amerikaanse smartwatchmerk. Ten opzichte van zijn voorganger werden enkele verbeterpunten aangebracht wat de Versa versie heel aantrekkelijk heeft gemaakt. De functietools werden gevoelig uitgebreid. Het is überhaupt één van de beste fitnesshorloges uit het ruime aanbod dat het merk Fitbit telt.

De eerste smartwatch van Fitbit heette Ionic, maar met de Fitbit versa 2 hebben ze duidelijk meer succes. Daar zijn enkele redenen voor. Op de eerste plaats ziet de smartwatch er meer verfijnd uit, beschikt het horloge over duidelijk heel wat meer functies en de prijs werd een tikkeltje verlaagd. De combinatie van deze 3 componenten klinkt bij elke consument heel aanlokkelijk. In de Fitbit versa 2 springen vooral deze functies in het oog: het always-on scherm, het afspelen van muziek via Spotify en de innoverende spraakcommando's via Alexa.

Fitbit Versa 2

Fitbit Versa 2

Eigenschappen:
Beschikbaar in zwart, grijs of roze
Breedte: 40,5mm
Beste all-round activity watch met uitstekende battery life
Richtprijs: €179,95
Ontdek de Fitbit Versa 2

Design van de Fitbit Versa

Op vlak van designontwerp is de Fitbit versa 2 nauwelijks gewijzigd ten opzichte van zijn voorganger. Fitbit gaat resoluut voor een rechthoekig scherm. Het is een persoonlijke smaak of je de wijzerplaten op een rond scherm esthetisch mooier vindt, maar als je de nodige info wil aflezen is een rechthoekige wijzerplaat veel praktischer. Op deze manier kan je meer data raadplegen. Als je de Versa 2 vergelijkt met de voorganger, valt vooral op dat de afgeronde hoeken hetzelfde zijn. Het enige verschil zijn de smallere schermranden. De merknaam Fitbit is overigens met geen vergrootglas meer te bespeuren, wat een beetje opvalt. De Fitbit versa 2 is te verkrijgen in één maat smartwatch, maar is wel geschikt voor het overgrote deel van de polsen.

Schermkwaliteit van de Versa 2

De Fitbit versa 2 heeft een fonkelnieuw AMOLED scherm, dat een stuk groter is en nog gemakkelijker valt af te lezen. Ook in volle zonlicht. Het AMOLED scherm geeft op kwaliteitsvlak een fraaier uitzicht. Het bedienen met klammerige zweethanden veroorzaakt nog steeds een probleem, maar dat euvel vormt zich ook bij de Apple Watch.

De grootste vernieuwing is ongetwijfeld het always-on scherm. Het geeft de tijd, datum en de status van de batterij weer. Ook op het ogenblik dat je het horloge ongemoeid laat. Bovendien zijn er 2 kleine ringen voor trainingen en stappen die je ziet. Wanneer je het scherm activeert, veranderen de data in kleur. De eerste Versa beschikte over 3 knoppen, maar dat is bij de Fitbit Versa 2 herleid tot één drukknop aan de linkerzijde van het uurwerk. De meeste functies zijn te besturen via het touchscreen. Met één druk op de knop ga je terug naar het navigatie programma. Als je de knop echter ingedrukt houdt, start je Fitbit Pay of Alexa op.

Niet het typische sporthorloge

Fitbit is van oorsprong een producent van wearables. Het is misschien niet meteen een typisch pur sang sporthorloge zoals dat het geval is met Polar en Garmin die je voor triathlons inschakelt. Die hebben een meer functioneler look. Maar wanneer je naarstig op zoek bent naar een horloge met sportfuncties én die je ook in je kantoorruimte zonder problemen wil dragen, dan zit je gebeiteld met deze Fitbit Versa 2.

De Versa 2 detecteert en legt automatisch sportactiviteiten vast zoals fietsen, wandelen of hardlopen. Nochtans zijn er wel enkele beperkingen aan verbonden. Zo krijg je geen statistieken in realtime te bekijken. Dat gebeurt enkel als je handmatig een workout opstart. Met de geboorte van de Versa 2 ging ook de nieuwe premiumdienst van Fitbit van start. Dit is een maandelijkse abonnementsdienst die adviezen en trainingsprogramma's doorstuurt. Bovendien krijg je een mooi overzicht van je slaapgedrag of data over je fitnessprestaties en gezondheid.

Spraakcommando's met Alexa

Heel opmerkelijk is dat de Fitbit versa 2 met spraakcommando's werkt. Het enige minpuntje is dat je wel Engels moet spreken om te worden herkend. Daarnaast zal je over een Alexa account moeten beschikken. Verschillende items kunnen aan bod komen. Denk maar aan wekkers, timers en het weer. Via deze manier is het opstarten van een workout eveneens mogelijk. Hou er wel rekening mee dat niet alle functies langs deze weg werken.

De Versa 2 meet ook nauwkeurig je slaappatroon

slaaptracking met versa 2

De Fitbit versa 2 is zondermeer de grote voorloper van slaaptracking. Twee nieuwe slaapfuncties worden geïntroduceerd bij dit toestel: de Smart Wake en de Sleep Score. De slaapmodus zorgt er overigens voor dat notificaties automatisch worden uitgeschakeld, samen met het beeldscherm. Met de Sleep Score ontvang je een rapport tussen 0 en 100. Hoe groter het cijfer, hoe beter je hebt geslapen. Het spreekt boekdelen dat je wel je horloge 's nachts moet aanhouden. In het andere geval heeft het weinig zin. Op basis van enkele parameters krijg je trouwens een bepaalde score toegewezen, waarbij je herstel naar waarde wordt ingeschat.

Een andere opvallende functie bij de Fitbit versa 2 is de Smart Wake. Het is een functie die je rustig laat wakker worden. Je kiest op voorhand een interval van een half uur bijvoorbeeld en de Versa 2 wekt je binnen deze tijdspanne precies op het juist ogenblik. Stel dat je om 07.00 uur wordt gewekt en je de interval op 30 minuten zet, dan start het alarm om 7.30 uur. Het voordeel van deze functie is dat je wordt gewekt door trillingen, zodat je partner niet wordt wakker geschud door een rumoerige wekker. Het trillen gebeurt overigens erg subtiel, zodat je op een leuke manier ontwaakt.

Muziekbediening en battery life

Bij de Fitbit versa 2 heb je de mogelijkheid om ongeveer 300 favoriete muzikale nummers offline te beluisteren. Daarnaast kan je ook de Spotify app aan de Versa 2 koppelen als je een Spotify Premium abonnement hebt. Met de knoppen kan je de muziek bedienen en laten afspelen.

Afgezien van het fraaier ogend uitzicht, heeft de Versa 2 een vernieuwde processor die soepeler voor de dag komt. Dit uit zich vooral wanneer je navigeert tussen de verschillende pagina's, apps wil opstarten of dat je nieuwe gezondheidsbulletins ontvangt in het deelvenster. Dit is sowieso een aanzienlijke verbetering die op prijs wordt gesteld.

Fitbit staat er om bekend batterijen te hebben met een vrij behoorlijke levensduur. Fitbit gaat er prat op dat je bij standaard gebruik vijf dagen ermee kan doen. Maar als je met de functie voorzichtig omspringt, kan je die levensduur zelfs verlengen. Wanneer je je scherm dimt zijn zes dagen batterijduur echt geen uitzondering. De helderheid van je scherm moet je dan verlagen.

Smart Tracking

Als je omlaag scrollt, krijg je toegang tot whatsapp berichten, muziekbesturingen en Fitbit Pay. Met de optie Snelle instellingen kan je heel makkelijk schakelen naar de functietools niet storen, slaapmodus, always-on en Screen Wake. Het enige grote minpunt bij deze Versa 2 is het ontbreken van een GPS chip. Telkens als je gaat hardlopen, fietsen of wandelen, ben je verplicht je smartphone mee te nemen. Positief nieuws is wel als je een oefeningssessie wil tracken, je alleen maar de trainingsapp moet selecteren. Met de SmartTrack technologie is de wearable slim genoeg om activiteiten, die langer dan 20 minuten duren, automatisch in een bepaalde categorie onder te brengen.

Het merk Fitbit bouwde in het verleden een stevige reputatie op om de trackers met diverse fitness functies te voorzien. Met de Versa 2 wordt van dit concept evenmin afgeweken. Het horloge maakt gebruik van de zogeheten SmartTrack technologie. Je moet altijd je smartphone bij de hand hebben.

Algemene conlusie van de Fitbit Versa 2

Wanneer je op zoek bent naar een vrij redelijk geprijsde smartwatch, dan is de Versa 2 een aanlokkelijke optie. De ontwerpaanpassingen en het uitmuntend functionerend display zorgen ervoor dat de Versa 2 uitziet als een volwaardige premium wearable. De toevoeging van Alexa biedt een grote meerwaarde ten opzichte van het reeds bestaande Fitbit assortiment. Hoewel het niet volledig compatibel is met berichtenplatforms, ontvang je moeiteloos meldingen van Messenger en Whatsapp. Het gemis van een geïntegreerde GPS is en blijft wel het grootste mankement.

Laatste update: 9 september 2021

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap