sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Bewegen voor ouderen – Hoeveel stappen per dag voor senioren?

21 augustus 2020
Auteur: Dries Mattijs

Het is belangrijk dat senioren dagelijks voldoende bewegen. Hoeveel stappen per dag voor senioren is eigenlijk voldoende? En meten is weten, maar hoe meet je dit? We vertellen je waarom bewegen belangrijk blijft als je ouder wordt en geven je concrete tips om voldoende stappen per dag te zetten. 

Waarom is het belangrijk om te bewegen, ook op latere leeftijd? 

Als je eenmaal de leeftijd van 65 hebt bereikt, dan merk je misschien wel dat je lichaam wat minder kracht krijgt. Mogelijk komt het bij jou iets eerder of later, maar je kunt het niet tegenhouden. Je lichaam heeft er immers al heel wat actieve jaren opzitten.  

Vrouw op de bank

Soms wordt (onterecht) gedacht dat het beter is om het lichaam veel rust te geven. Natuurlijk hoef je geen sprintje te trekken om de bus te halen, vol energie de atletiekbaan op te gaan of meerdere keren per dag de trap op en af te rennen, maar het is een feit dat het wel aan te raden is om tot zekere hoogte in beweging te blijven.

Wanneer we namelijk stoppen met bewegen dan breekt ons lichaam spieren af. Je voelt je niet alleen zwakker, maar je spieren zijn ook werkelijk zwakker. 

Daarnaast krijgt het brein minder impulsen bij geen of weinig beweging. Hierdoor neemt het reactievermogen af en krijgen we een verminderde motoriek. Kortom, bewegen is de boodschap om zowel lichamelijk als mentaal fit te blijven! 

Voldoende stappen per dag houdt onze conditie op peil 

Door een gezonde levensstijl en voldoende beweging houd je je conditie en kracht in een zo optimaal mogelijke staat. Een slimme manier voor ouderen om beweging te krijgen is door te wandelen. Deze rustige manier van bewegen zorgt voor minimale belasting van de botten, maar geeft daarentegen een enorme boost aan de gezondheid. De voordelen op een rij: 

Bevordert een goede ademhaling
Houd de spieren en botten sterk
Zorgt voor een gebalanceerd evenwichtssysteem
Draagt bij aan goede bloedcirculatie
Vermindert de kans op Alzheimer
Vergroot de zelfredzaamheid
Versterkt de mentale gezondheid
Remt het algemene verouderingsproces

10.000 stappen per dag voor senioren? 

Je weet nu waarom het belangrijk is om voldoende te blijven bewegen, maar wat is voldoende? Om dit te achterhalen duiken we het beste in op de theorie achter de bekende richtlijn ’10.000 stappen per dag’. Mogelijk heb je van deze globale richtlijn vaker gehoord, maar geldt deze ook voor jou? 

De theorie werd opgesteld door een Japanse onderzoeker aan de hand van de volgende rekensom: 

Gemiddeld aantal stappen per dag (6.000 stappen) + 30 minuten extra beweging (4.000 stappen) = minimaal aantal stappen per dag (10.000 stappen).

In praktijk komt dit gemiddelde natuurlijk niet overeen met wat senioren gemiddeld op een dag afleggen qua aantal stappen. Om te achterhalen wat voor jou een goed stappenaantal per dag is, is het daarom van belang om voor jouw situatie de onderdelen van deze rekensom in te vullen. 

Hoeveel stappen per dag voor senioren – reken het zelf uit voor je situatie! 

Als je hierboven de rekensom voor het aantal stappen per dag hebt bekeken, dan kun je in principe beide onderdelen zelf invullen. Ga als volgt te werk: 

  1. Schaf een stappenteller aan (we adviseren je zo over de mogelijkheden) 
  2. Houd met de stappenteller twee weken lang bij hoeveel stappen je gemiddeld op een dag zet (exclusief gericht sporten of wandelen), dus alleen de dagelijkse bezigheden. 
  3. Wandel (of doe een andere sport) dagelijks een half uur per dag en houd ook hier twee weken lang het aantal stappen van bij. 
  4. Reken van onderdeel 2 én 3 beide het gemiddelde aantal stappen per dag uit. 
  5. Tel ze bij elkaar op en voilà, je hebt je stappendoel per dag berekend. 
  6. Vanaf nu kun je met de stappenteller iedere dag bijhouden of je je doel haalt, eventueel schaal je na verloop van tijd het aantal stappen op. 

Let op, het artikel is gebaseerd op gemiddelden, maar natuurlijk kan het altijd zo zijn dat je bepaalde beperkingen voor bewegen hebt. Overleg bij twijfel met een dokter of specialist. 

Stappenteller: de sleutel tot genoeg beweging 

Wist je dat de stappenteller al meer dan 40 jaar geleden op de markt werd gebracht? Tegenwoordig zijn de technische apparaatjes flink verbeterd en nauwkeuriger geworden. Bovendien zijn ze gemakkelijk in gebruik (geen technische kennis nodig!) en zijn ze licht om mee te nemen. 

Afbeelding van stappenteller

De functies en voordelen van een stappenteller: 

Stappen tellen én dagdoel aantal stappen bijhouden
Aantal verbrande calorieën meten
Hartslag meten (met de betere modellen)
De afstand en tijdsduur meten
Grafieken en statistieken van je prestaties bekijken

Daarnaast werkt een stappenteller motiverend, want als je ziet dat je je stappendoel nog lang niet gehaald hebt, dan heb je wellicht eerder de neiging om een blokje om te gaan. 

Beste stappentellers voor senioren

Stappentellers, ook bekend onder de naam activity trackers, zijn er in verschillende soorten en prijsklassen. We zetten onze top 3 stappentellers voor ouderen op een rijtje.

1. Beste goedkope en makkelijk te gebruiken stappenteller:

OMRON stappenteller voorkant

Omron Walking Style IV

Wil je stappen tellen zonder allerlei poespas (denk aan connecties met internet of andere functies die je niet nodig hebt)? Dan is de Omron Walking Style IV iets voor jou. De stappenteller is nauwkeurig en staat bekend om een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Afmetingen: 4,2 x 1,3 centimeter 
• Weegt slechts 18 gram 
• Verkrijgbaar in wit, zwart en blauw 
• Meet stappen, calorieën en afstanden 
• Werkt op meegeleverde batterij 
• Kan overal op het lichaam worden gedragen, bijvoorbeeld in broek- of jaszak of tas 
Prijs: €37,95 
Bekijk OMRON stappenteller

2. Stijlvolste stappenteller (horloge):

Luxe smartwatch gold

RNH E-Commerce Luxe Smartwatch Goud of Zwart

De dames en heren die hun stappenteller het liefst stijlvol en zichtbaar hebben, worden vast en zeker blij van de luxe smartwatch van RNH E-Commerce. De smartwatch heeft uitgebreide functies en geeft resultaten weer op het scherm van het horloge (indien gewenst ook koppelen aan Nederlandse app op smartphone, maar niet noodzakelijk).

• Verstelbaar voor polsomvang
• Weegt 120 gram 
• Verkrijgbaar in goudkleur en zwart
• Meet onder andere stappen, hartslag en bloeddruk
• Koppelen aan Android smartphone voor extra resultaten of besturen muziek
• Opladen met bijgeleverde oplader
Prijs: €99,95
Ontdek deze goudkleurige en zwarte stappenteller

3. Beste moderne stappenteller met nieuwste technologie:

Fitbit horloges

Fitbit Ace, Inspire of Ionic

Ga je graag met de tijd mee en ben je op zoek naar een moderne stappenteller die je kunt koppelen aan je smartphone en die automatisch alle resultaten bijhoudt in een app? Wil je dit combineren met gegevens over calorieverbranding, hartslagmeting en ben je zelfs benieuwd naar meer informatie over je slaappatroon? Met deze moderne Fitbit werk je aan een gezonder leven.

• Ruime keuze uit stijlvolle designs
• Verstelbare horlogeband
• Meet stappen, hartslag en slaappatroon
• Digitaal scherm tussen 0,72 inch en 1,42 inch (OLED of LCD)
• Spatwaterdicht
• Werkt op accu, lange batterijduur
• Koppelen aan smartphone, iOS of Android 
• Kan ook oproepen ontvangen 
Prijs: vanaf €68,99  
Ontdek de verschillende designs Fitbits

Stappenteller kopen, meten is weten! 

Kies hierboven je favoriet of ga naar het complete aanbod stappentellers. Prijzen zijn mogelijk aan verandering onderhevig. Mocht je nog vragen hebben over het vinden van een stappenteller, neem dan contact met ons op. Wij wensen je alvast veel succes en plezier met wandelen en het behalen van je stappendoel! 

Laatste update: 1 februari 2021

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap