sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Hardlooproutes maken: handige tips voor het zelf uitstippelen van een hardlooproute

16 augustus 2022
Auteur: Dries Mattijs

Soms kan een verandering van omgeving net datgene zijn om je hardlooproutine op te frissen. Of je nu nieuw bent in een gebied, een beginnende hardloper bent, of gewoon op zoek bent naar een ander uitzicht op je dagelijkse tochtje, een hardlooprouteplanner biedt wat gemak en afwisseling op je fitnessreis.

Waarom hardlooproutes plannen?

Het plannen van je hardlooproutes is essentieel, anders is het niet gemakkelijk om te bepalen hoe ver je hebt gelopen of nog zult lopen. Dit kan ertoe leiden dat je jezelf overschat of onderschat, wat meer kwaad dan goed kan doen. Het laatste wat je zou willen tijdens het hardlopen is dat je 6 kilometen van huis bent, sterft van de dorst of naar het toilet moet en toch nog op een of andere manier naar huis moet terugkeren. En bovendien?

Het plannen van je hardlooproutes helpt je je motivatie te verbeteren, consistenter te blijven en meer variatie in het terrein te brengen. Het maakt je training ook veiliger en aangenamer.

Hoe plan je je hardlooproutes?

Hier zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om je hardlooproutes te plannen, zodat je het meeste uit je runs kunt halen.

Navigeren met een sporthorloge

Blijf veilig

De belangrijkste factor bij het plannen van een hardlooproute is veiligheid. Het laatste wat je wilt is een parcours dat je een onaangename ervaring bezorgt. Hier lees je hoe je de veiligheid op de weg kunt garanderen.

  • Leer meer over het parcours. Als het de eerste keer is dat je een hardlooproute probeert, probeer er dan van tevoren zoveel mogelijk informatie over te vinden. Je kunt Google Street View gebruiken om op routes in te zoomen-je kunt ook proberen er eerst doorheen te rijden of fietsen.
  • Als je in een dichtbevolkte stad woont, let dan op het verkeer of de drukte in je omgeving. Vermijd drukke straten en overvolle trottoirs. Daarom kan je het beste vroeg in de ochtend gaan hardlopen, voordat de rest van de wereld wakker begint te worden.
  • Het juiste licht. Als je 's ochtends vroeg of 's avonds laat gaat hardlopen, zorg er dan voor dat het parcours goed verlicht is.
  • Als je van plan bent de paden op te gaan, zoek dan meer informatie over het soort dieren die je kan tegenkomen.
  • Laat iets weten. Laat een familielid of vriend altijd weten waar je gaat hardlopen en wanneer ze van je terug kunnen verwachten.

Gebruik apps

Of je nu liever kilometers maakt op een vertrouwde weg of een fanatieke trailrunner bent die onbekende terreinen verkent, er zijn veel apps die je helpen efficiënter te rennen. Hardloop-apps kunnen je helpen je tempo, duur, afstand, calorieën, hoogte en nog veel meer bij te houden - alles om je te helpen je hardloopdoelen te bereiken. Onderstaande apps zijn onze favorieten:

  1. Google Maps

Een van de eenvoudigste manieren om zelf een snel hardlooprondje te plannen is door je begin- en eindpunt in te voeren op Google Maps. Zodra je dat begin- en eindpunt op je Google Map hebt staan, kun je de route met je muis verslepen om hem meer of minder direct als hardlooproute te maken. Terwijl je dat doet, laat Google zien hoeveel kilometer je kan verwachten af te leggen en geeft het de afslag-voor-afslag details van de geprojecteerde parcours.

We raden je aan Google Maps op je desktop te gebruiken, omdat het op die manier veel gemakkelijker is om je routedetails te manipuleren. Een extra bonus is dat als je met een telefoon loopt, je de routebeschrijving rechtstreeks naar je nummer kunt laten sturen zodat je de route bij de hand hebt als je die nodig hebt.

  1. Strava

Strava is niet alleen een geweldige activity-tracker, maar kan ook worden gebruikt om routes te maken voordat je de deur uitgaat. Voor maandabonnees die toegang hebben tot de geavanceerde functies van de app, kun je met de functie routeplanning voorkeuren instellen zoals afstand, paden of wegen, meer of minder hoogteverschillen, veel of weinig voetverkeer en meer.

Vervolgens krijg je suggesties voor hardlooppaden in de buurt die nauw aansluiten bij wat je zoekt, of je hebt de optie om je eigen route zelf te maken.

  1. AllTrails

Perfect voor de hardlooprouteplanners die de voorkeur geven aan zand boven bestrating, biedt AllTrails tal van mogelijkheden voor nieuwe off-road routes om te verkennen. Het is zo eenvoudig als het invoeren van de stad waarin je woont of een lokaal park in de zoekbalk en scrollen door de mogelijkheden.

Elke trail bevat foto's, beschrijvingen van lengte en moeilijkheidsgraad, ratings, en opmerkingen en nuttige tips van andere gebruikers.

Laatste update: 16 augustus 2022

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap