sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Garmin Swim 2: onze test & review

8 juni 2021
Auteur: Dries Mattijs

Bij de Garmin Swim 2 staat alles in het teken van sportieve prestaties in het water. Of het nu gaat in open water of baantjes trekken in het zwembad, maakt nauwelijks iets uit. Het is een GPS zwemhorloge van de hoogste kwaliteit en dat heel veel basisgegevens als feedback geeft. De eerste Garmin Swim werd reeds in 2012 boven het doopvont gehouden.

Wanneer iedereen dacht dat de zwemniche van Garmin in de vergeethoek was beland, kwam in oktober 2019 - 7 jaar later en totaal onverwacht - een revival met heel wat nieuwigheden en verbeteringen uit. Als exclusieve primeur houdt het apparaat de hartslag onder water bij.

Garmin Swim 2

Garmin Swim 2

Eigenschappen:
1.04 inch scherm met 208x208 resolutie
Houdt je gezwommen kilometers nauwkeurig bij
Zowel geschikt in het zwembad als in open water
Richtprijs: €249,99
Ontdek de Garmin Swim 2

Garmin streeft een groter gamma van wearables na

Fitbit, Apple en andere toonaangevende sporthorlogefabrikanten trachten kost wat kost een alles-in-één fitnesstracker te bouwen. Garmin doet aan dit all-in-one opbod bewust niet mee tot grote verbazing van de concurrerende marktleiders op vlak van sporthorloges.

Het merk blijft zijn oorspronkelijke beleidsvisie trouw door het aantal producten zo gevarieerd mogelijk te spreiden. Zoals de naam doet vermoeden, is de Garmin Swim 2 een horloge uit de Garmin-collectie om datagegevens tijdens het zwemmen bij te houden. Het apparaat beschikt over statistieken en functies die je ook op andere Garmin-toestellen aantreft. De grootste eyecatcher is dat het je hartslag onder water bijhoudt.

Design en scherm van de Swim 2

Op het eerste zicht ziet de Garmin Swim 2 er uit zoals je dat verwacht van Garmin. De Swim 2 onderscheidt zich van de andere modeltypes omdat het speciaal is ontworpen voor in het zwembad of openbaar water. De breedte bedraagt 42 millimeter , bevat een 1,04 inch display en beschikt over 5 knoppen rond de uurwerkbehuizing.

garmin swim 2 zwemhorloge

Het pocketformaat biedt om twee redenen een groot voordeel. Eerst en vooral zorgt het voor een uniform ontwerp, iets waar Garmin niet altijd even goed in uitblinkt. Een tweede reden ligt in het feit dat het sporthorloge een stuk lichter is dan de andere modeltypes van Garmin. De Swim 2 is vederlicht en weegt nauwelijks 36 gram, waardoor het gewicht niet hindert als je in het water zit.

Het memory in pixel display (MIP) zorgt ervoor dat het scherm op een duidelijke manier licht reflecteert om het met meer gemak te kunnen lezen, wat vooral zijn voordelen heeft wanneer je onder water bent. Ondertussen blijft het energieverbruik tot het minimum herleid. Ondanks dat de smartwatch van concurrent Apple een veel meer gesofisticeerder display heeft, is het beeldscherm van Garmin veel duidelijker om te lezen door een beslagen bril of wanneer jij je onder water bevindt.

Een touchscreen ontbreekt bij de Garmin sporthorloges. Alle interacties gebeuren via knoppen, die zich rond de behuizing bevinden. Dat is heel gemakkelijk. Vooral als je met natte vingers een touchscreen wil gebruiken en de kans bestaat dat het niet functioneert. Dan zijn de knoppen een betere oplossing zonder dat je je moet ergeren. Het bandmateriaal rond de pols bestaat uit siliconen en bevat twee lussen. De tweede lus is extra toegevoegd om de veiligheid onder water te vrijwaren.

Garmin Swim 2: de zwemfunctietools

De Garmin Swim 2 is speciaal ontworpen voor waterratten. Nochtans zijn er andere modi voorzien zoals bijvoorbeeld voor fietsen, hardlopen en cardio. Maar deze trainingsmodaliteiten hebben duidelijk minder functietools dan bij het zwemmen. Kortom, de Garmin Swim 2 is niet echt aan te bevelen als je andere modi wil gebruiken buiten het zwemmen. Schoenmaker blijf bij je leest is vooral de boodschap.

Het zwemmen bevat 2 trainingsmodi: zwembad en open water. Bij het zwemmen ontgrendelt de Garmin Swim 2 een aantal extra functietools die je op andere Garmin toestellen niet gaat vinden. Als je de app gebruikt, krijg je wel specifieke informatie tijdens je zwembeurt. De slagfrequentie, het tempo en de trainingsvooruitgang zijn er enkelen om op te noemen.

zwemmen

Een groot deel van die datagegevens zijn in realtime te volgen, maar de Garmin Connect app geeft op dat vlak een beter overzicht. Voor het zwemmen in open water zijn eveneens statistieken makkelijk te bekijken en niet alleen maar voor het zwemmen voorbehouden. Het zou ons te ver leiden om hier verder in detail te treden.

Ondersteuning van basisfuncties van smartwatches

De basisfunctie van Garmin Swim 2 ruggensteunt een aantal basistools van smartwatches die je op andere Garmin sporthorloges terug vindt. Maar het aanbod op dat vlak is aan de magere kant. Zo krijg je wel meldingen van de smartphone, maar het is wel storend dat je apps niet kan filteren zoals je dat zelf wil bepalen.

Kortgezegd betekent het dat je een keuze moet maken om alle meldingen, alleen oproepen of helemaal geen meldingen moet installeren. Er zijn wel enkele widgets waar je wel toegang voor krijgt waaronder de voorspelling van het weer en de kalender. Grote tools zoals muziek en Garmin Pay ontbreken in het aangeboden pakket.

De vraag is waarom je uiteraard de Swim 2 voor gaat gebruiken. Als je beroep wil doen om te gaan hardlopen zal je sowieso het gebrek aan muziek als gemis ervaren, maar als je het enkel maar gebruikt om te zwemmen is zo een muzikale tool minder relevant.

De Garmin Swim 2 kan ook je slaap tracken

Het merendeel van de Garmin horloges hebben ook een slaapregistratie in de aanbieding. Of het ook nauwkeurig wordt gemeten is iets waar we ons hand niet in het vuur willen steken. Uit testen blijkt dat op dit vlak Fitbit betere resultaten geeft.

De vraag luidt uiteraard of je die slimme functies ook wel nodig hebt wanneer je aan het zwemmen bent en niet voor andere doeleinden gebruikt.

Uitstekende battery life

De levensduur van de Garmin Swim 2 doet het meer dan goed. Het merk beweert dat de batterijduur in smartwatch modus ongeveer een week is, 72 uren in poolmodus en 13 uur als je de hartslagsensoren en de GPS samen gebruikt. Uit ervaring blijkt dat beeld inderdaad te kloppen.

Voor- en nadelen van de Garmin Swim 2

Beschikt over SWOLF tracking voor het meten van je zwemslagefficiëntie
Zeer fijn en gemakkelijk in gebruik
Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
Uitstekend zwemhorloge voor fanatieke zwemmers
Niet compatibel met Huawei smartphones

Garmin Swim 2

Garmin Swim 2

Eigenschappen:
1.04 inch scherm met 208x208 resolutie
Houdt je gezwommen kilometers nauwkeurig bij
Zowel geschikt in het zwembad als in open water
Richtprijs: €249,99
Ontdek de Garmin Swim 2

Laatste update: 2 september 2021

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap