sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Garmin Fenix 6 Pro: onze test & review

15 juli 2021
Auteur: Dries Mattijs

De Garmin Fenix 6 Pro is de meest uitgebreide en geavanceerde versie van de lijn Fenix 6. Het horloge beschikt over een Pace Pro-functietool wat een heel groot voordeel biedt ten opzichte van zijn voorganger Fenix 5. Vooral trekkers hebben een boontje voor de Garmin Fenix 6 Pro Solar.

Zonder te overdrijven is dit horloge veruit één van de beste sportuurwerken die momenteel op de markt te verkrijgen zijn. Het prijskaartje anderzijds is ook navenant.

Garmin Fenix 6 Pro

Garmin Fenix 6 Pro

Eigenschappen:
1.3 inch scherm met 260x260 resolutie
Beschikt over uitgebreid kaartmateriaal van heel Europa
Richtprijs: €249,99
Ontdek de Garmin Fenix 6 Pro

Garmin Fenix 6 Pro ziet er zeer robuust uit

Wanneer je de Garmin Fenix 6 Pro uit de mooi uitziende doos haalt, merk je meteen dat het uiterlijk van het horloge heel stevig en robuust oogt. De display heeft een grootte van 1,3 inch en is hiermee een stuk groter dan de eerdere modeltypes.

Dit heeft ook een rechtstreekse invloed op de leesbaarheid van het scherm bij zonlicht. Voorts doet het design herinneren aan de andere stijlvolle Garmin-horloges. Goede wijn behoeft geen krans en bijgevolg werd aan de vormgeving nauwelijks gesleuteld. Net zoals vroeger zorgt het wel even voor een beetje werk om alles in te stellen volgens je eigen persoonlijke behoeften.

Maar dit neem je er met de glimlach bij. Zo moet je bij de eerste ingebruikname een aantal basisfuncties bepalen. Een meegeleverde gedetailleerde technische handleiding zorgt voor de nodige ondersteuning om je eenvoudig door het installatieproces te loodsen.

Geen touchscreen, wel 5 fysieke knoppen

garmin fenix 6 pro 1

De Garmin Fenix-serie is al heel lang het summum onder de sporthorloges en de Garmin fenix 6 Pro maakt daar geen uitzondering op de regel op. Ook hier werd de voorkeur gegeven om met knoppen het horloge te bedienen in plaats van een touchscreen zoals dat vaak bij de concurrenten het geval is.

De doorgewinterde sportfanaten reageren met gemengde gevoelens hierop, hoewel over het algemeen hier positieve reacties op komen zonder veel gemor. De knoppen zijn erg betrouwbaar en functioneren uitstekend, ook wanneer je met doorgedreven workouts hevig begint te transpireren. De nauwkeurigheid van de Fenix-serie is ook bij de Garmin fenix 6 Pro terug te vinden.

In principe kan je elke sportactiviteit tracken: van surfen tot skiën. Dat was trouwens bij de andere Fenix versies ook al het geval, maar nu doet deze horloge er nog een hele schep bovenop. Volgende extra tools werden eraan toegevoegd:

  • een pulsoximeter voor het nachecken van het verzadingsniveau in je bloed
  • Body Battery functie waarmee je het niveau van de energie bijhoudt
  • een hartslagmeter die ook onder water functioneert
  • een incident detector die je bijvoorbeeld verwittigt tijdens een rit op de fiets

Gebruiksvriendelijkheid is uitstekend

Een ander groot voordeel is dat de Garmin fenix 6 Pro een nieuwe tool heeft die je toelaat om trainingen in detail in elkaar te boksen en op die manier je sportieve doelstellingen helpt na te streven. Anders basisfuncties, die je bij andere smartwatches terugvindt, maken de instellingen compleet.

Zo heb je de mogelijkheid om notificaties te ontvangen of draadloos te betalen via de Garmin Pay. Maar die tools zijn geen extra's. De Garmin fenix 6 Pro schaf je aan voor andere specifieke redenen.

Op gebied van gebruiksvriendelijkheid steekt de Garmin fenix 6 Pro met kop en schouder boven de andere smartwatches uit. Met vijf knoppen, die heel eenvoudig te besturen zijn, wijst eigenlijk alles zichzelf uit:

  • twee knoppen om omlaag of omhoog te browsen in het menu
  • een knop die instaat voor de schermverlichting
  • een knop die de activiteitenlijst weergeeft
  • een knop die terugkeert naar het scherm

Daarnaast beschikt het horloge over geen amoled-scherm zoals dat bij vele andere sporthorloges het geval is, maar wel over een memory-in-pixel display (MIP). Dit maakt dat het display beter zichtbaar blijft bij scherp daglicht. Vooral de outdoor sportfanaat haalt dar optimaal profijt uit.

De Garmin Fenix 6 Pro is duurzaam en heeft een uitstekende battery life

garmin fenix 6 pro 2

De Fenix 6 Pro wordt vaak gebruikt door trekkers die in vele gevallen lang onderweg zijn. Om die reden moeten de energieprestaties - lees batterijduur - meer dan goed zijn. Bij de meest zuinige instelling verbruikt het horloge nauwelijks energie.

Zo kan het accu maar liefst 72 dagen meegaan zonder dat je één keer moet opladen. Daarnaast hou je zelf de controle over het energiegebruik door handmatig apps aan te passen of zelfs af te sluiten om het energiegebruik onder controle te houden.

Wil je het volledig optimaliseren? Dan is de Garmin 6x Pro Solar met ingebouwd zonnepaneel een uitstekend alternatief. Met dit sporthorloge heb je een oplaadkabel zelfs niet meer nodig. Het is een publiek geheim dat fabrikant Garmin bij de incrowd bekend staat voor hun duurzame producten. Het sporthorloge gaat een hele tijd mee. Dat is niet alleen goed voor je geldbeugel, maar ook voor het milieu.

Hoe zit het met de nauwkeurigheid van de metingen?

De hartslag via de pols wordt nauwkeurig gemeten. De vraag stelt zich of de datagegevens ook voor 100 procent nauwkeurig en gelijkwaardig zijn met de meest gesofisticeerde borstband hartslagmeters. Dan moeten we het antwoord schuldig blijven.

Eerder uitgevoerde testen hebben uitgewezen dat de Garmin Fenix 6 Pro ten opzichte van andere hartslagmeters zoals Polar, vergelijkbare waarde doorgeeft. Dit betekent echter niet dat de resultaten voor 100 procent betrouwbaar zijn omdat het hier niet om geijkt medisch materiaal gaat. Maar dat geldt ook voor de iets duurdere modellen die enkele harstlagen kunnen verschillen.

Toekomstbestendig met een snellere processor

De processor mag dan misschien niet zo een fraai onderdeel zijn van een sporthorloge. Nochtans is dit het kloppend hart van de Garmin fenix 6 Pro. Ten opzichte van zijn voorgangers is de Garmin een heel stuk toekomstbestendiger. Dit heeft alles te maken met een snellere processor.

Dat is ook de grondreden waarom het accu van het sporthorloge zo lang meegaat. Het is de nieuwe maatstaf van de nieuwe generatie multi-sporthorloges. Bovendien evolueren de sporthorloges naar een nieuwe trend: de lifestyle horloge.

In de vorige generaties werd daar heel weinig rekening mee gehouden, maar nu zit het eigentijds design helemaal in de lift. Je ziet meer en meer dat het sporthorloge - buiten het opladen - rond de pols blijft zitten.

Voor- en nadelen van de Garmin Fenix 6 Pro

Je kan beroep doen op populaire trajecten dankzij de data van andere gebruikers
Je trainingsdoelstellingen bepaal je via de PacePro
Het betalen is contactloos mogelijk dankzij de Garmin Pay app
De lange batterijduur. In basismodus tot 72 dagen
Het Europese kaartmateriaal is op voorhand al geprogrammeerd
Het prijskaartje ligt aan de hoge kant
Voor een sporadische en minder doorgewinterde sportbeoefenaar is dit sporthorloge minder geschikt

Garmin Fenix 6 Pro

Garmin Fenix 6 Pro

Eigenschappen:
1.3 inch scherm met 260x260 resolutie
Beschikt over uitgebreid kaartmateriaal van heel Europa
Contactloos betalen met Garmin Pay
Richtprijs: €249,99
Ontdek de Garmin Fenix 6 Pro

Algemene conclusie

De Fenix 6 Pro van Garmin mag aanzien worden als de Rolls Royce van sporthorloges, op voorwaarde dat je heel graag actief buiten sport. De focus ligt echter op de intensieve enthousiaste sporters die houden van allerhande technische snufjes die er momenteel voorhanden zijn op de markt en hun prestaties van de trainingen gedetailleerd willen evalueren.

Anderzijds is het niet volledig uitgebreid voor wie op zoek is naar slimme functietools zoals je die bij Apple Swatch wel terugvindt. Het prijskaartje van de Fenix 6x Pro zal voor velen een struikelblok zijn, maar de aanzienlijk minder dure Fenix 6 Pro van Garmin is sowieso een aanrader. Bekijk hier de verschillende modellen binnen de Garmin Fenix 6 reeks.

Laatste update: 15 juli 2021

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap