Wat is een footpod? Voordelen en verkooppunten

Afbeelding van Footpod

Klik en ren, dat is alles wat je moet doen om van een footpod gebruik te maken. Maar wat is een footpod precies en hoe gebruik je het?

Hardlopers lijken steeds meer in dit innovatieve apparaatje geïnteresseerd. En dat is niet zonder reden, want het meet meer dan traditionele alternatieven.

Wie met een footpod rent, weet beter wat het daadwerkelijke energieverbruik is. Hierdoor kun je bijvoorbeeld beter jezelf trainen om een constant energieverbruik aan te houden. Doordat een footpod in staat is accuraat het energieverbruik te berekenen, kun je veel andere metrics zoals je HRV of hartslag achterwege laten.

Ren je regelmatig en wil je ontdekken waar jij jouw prestaties kunt verbeteren? Dan is een footpod hier absoluut onmisbaar voor.

Op deze pagina leggen we je alles over de footpod uit. Zo bespreken we:

  1. Wat een footpod is en hoe het werkt
  2. Wat voor soorten footpods er precies zijn
  3. De voor- en nadelen van footpods
  4. Waar je een footpod kunt kopen

Vervolgens kun je met deze informatie in de achterzak met een gerust hart een footpod kopen!

Wat is een footpod en hoe werkt het?

Een footpod is een veelal draadloos apparaat waarmee je jouw hardloopprestaties kunt meten. Door de footpod aan de veters van je schoenen te haken of aan de binnenzijde te bevestigen, stel jij de footpod in staat om tot in detail de prestaties te meten. Zo is een footpod in staat om de snelheid en loopafstand accuraat bij te houden.

Afbeelding over footpod bevestigen
Bron: Coolblue

Tijdens het trainen wordt minutieus gemeten hoe ver je loopt, hoe snel en hoeveel energie je dit kost. Hierbij wordt geen gebruik van GPS gemaakt waardoor de footpod zowel binnen als buiten te gebruiken is. Zelfs op plekken waar er dus geen internetverbinding beschikbaar is.

Het bekendste voorbeeld van de footpod in de praktijk is op de loopband. Een GPS-tracker is niet in staat om de afstand die iemand op een loopband rent te meten. Niet gek, want er is ook weinig op basis van GPS-gegevens te meten. Je rent maar beweegt niet naar voren of achter.

Hier biedt de footpod uitkomst.

Door iedere beweging bij te houden, weet de footpod altijd welke afstand er is afgelegd en in welk tempo dit is gedaan. Veel professionele hardlopers maken met liefde van een footpod gebruik omdat het hun in staat stelt op ieder moment, waar ze ook zijn, dergelijke prestaties te meten.

Wat voor soorten footpods zijn er precies?

We maken onderscheid tussen verschillende soorten footpods. Ten eerste doen we dat door:

Laten we de populaire Garmin Running Dynamics Pod als voorbeeld nemen.

Dit model kun je aan je broek hangen en meet tijdens het hardlopen zes unieke metrics. Deze metrics kunnen via de footpod naar je smartphone gestuurd worden.

In dit geval, werkt de Garmin Running Dynamics Pod met diverse Garmin smartwatches, waaronder de Garmin Forerunners en Garmin Fenix 5 & 6. Dit specifieke model is in staat om de volgende metrics te meten:

Een metric als jouw verticale ratio geeft aan wat je hardloopconditie is, simpelweg door een verhouding tussen de op-en-neerwaartse beweging en je staplengte te berekenen.

Duurdere modellen zijn veelal in staat om nog meer dan het model uit dit voorbeeld te meten. Goedkopere modellen zijn daarentegen minder gebruiksvriendelijk en van minder metrics voorzien. Zo kom je bij dergelijke modellen snel uit op een footpod die alleen aan de schoen te bevestigen is. Iets wat door velen als onhandig ervaren wordt.

Afbeelding van de Polar Stride Sensor

Een ander soort footpod is de Polar Stride Sensor Bluetooth Smart. Dit type footpod werkt juist weer met verschillende hardloopapps samen, zoals het door hetzelfde merk ontwikkelde Polar Beat. Daarnaast is dit een model dat om de veters gedragen dient te worden, maar daarentegen wel met vrijwel iedere smartphone werkt.

Volgens velen is de vorm van dit model echter zo prettig om de schoen te vormen dat het geen ongemak oplevert.

Voor- en nadelen van footpods

Footpods hebben veel potentie, heel veel zelfs. Maar perfect zijn ze nog zeker niet. Daar moeten we helaas nog enkele jaren op wachten. Alleen is dat meteen genoeg om de aankoop uit te stellen? Niet als het aan ons ligt, want je kunt nu al van de vele voordelen van footpods profiteren.

Voordelen:

Nadelen:

Al met al wegen de voordelen zwaarder, en kun je jouw hardloopprestaties flink opschroeven door van een footpod gebruik te maken. Om hier echter alles uit te kunnen halen, loont het onderzoek te doen naar de footpod die het best bij jou past.

Waar kan ik een footpod kopen?

Iedere footpod in staat je te helpen met het meten van je hardloopprestaties. De betere modellen zijn daar weliswaar net wat beter in, maar goedkopere modellen helpen veel beginnende hardlopers hier ook al voldoende mee.

Je hoeft niet ver te zoeken om een goed adres voor jouw nieuwe footpod te vinden. De footpods zijn verkrijgbaar o.a. bij Bol.com, Coolblue en All4running.

Wil je de beste footpods van dit moment ontdekken? Dan raden wij je de volgende 2 pods aan:

Laatste update: 29 januari 2021

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap