sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

De slechtste dingen om te doen als je spierpijn door krachttraining hebt

20 februari 2023
Auteur: Dries Mattijs

Krachttraining kan je lichaam op verschillende manieren helpen. Het kan helpen bij gewichtsverlies, verbetering van de hartfunctie en de ontwikkeling van spiermassa. Helaas gaat krachttraining vaak gepaard met spierpijn. Spierpijn is onvermijdelijk als je begint met krachttraining of je routine intenser maakt. Hoewel spierpijn vervelend kan zijn, kun je het beste bepaalde dingen vermijden om het herstelproces te versnellen. Hieronder vind je de slechtste dingen die je kunt doen als je spierpijn hebt na krachttraining.

1. Niet stretchen

Wanneer je spierpijn hebt, kun je de neiging hebben om niet te stretchen. Dit is een grote fout! Stretching zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer naar de spieren en vermindert de stijfheid. Stretchen kan ook helpen om de flexibiliteit te behouden en het risico op blessures te verminderen. Je hoeft geen ingewikkelde stretches te doen, gewoon eenvoudige rek- en strekoefeningen kunnen al helpen.

2. Niet genoeg rust nemen

Wanneer je spierpijn hebt, is het belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Rust is een belangrijk onderdeel van het herstelproces en het overslaan van rustdagen kan het herstelproces alleen maar vertragen. Het is belangrijk om voldoende slaap te krijgen en te luisteren naar je lichaam wanneer het aangeeft dat het rust nodig heeft.

3. De spieren overbelasten

Wanneer je spierpijn hebt, kun je de neiging hebben om te denken dat je gewoon door moet gaan met je trainingsschema. Dit is een grote fout! Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen en te groeien. Als je de spieren blijft overbelasten, kan dit leiden tot blessures en kan het herstelproces alleen maar vertragen.

4. Niet hydrateren

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven, vooral als je spierpijn hebt. Water helpt bij het transport van voedingsstoffen naar de spieren en kan helpen om afvalstoffen af te voeren. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven en het herstelproces te versnellen.

5. Niet eten

Wanneer je spierpijn hebt, kun je de neiging hebben om minder te eten. Dit is een grote fout! Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te herstellen en te groeien. Het overslaan van maaltijden kan het herstelproces vertragen en kan zelfs leiden tot verlies van spiermassa. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten binnenkrijgt om je lichaam te ondersteunen.

6. Pijnstillers nemen

Spierpijnen

Het nemen van pijnstillers kan een verleidelijke oplossing lijken wanneer je spierpijn hebt, maar het is niet de beste keuze. Pijnstillers kunnen tijdelijk de pijn verminderen, maar ze doen niets om het herstelproces te versnellen. Bovendien kunnen pijnstillers bij langdurig gebruik schadelijke bijwerkingen hebben op de gezondheid. Het is beter om te vertrouwen op natuurlijke remedies, zoals rust, water en voedingsstoffen, om het herstelproces te ondersteunen.

7. Te snel weer beginnen met trainen

Wanneer je spierpijn hebt, kan het verleidelijk zijn om zo snel mogelijk weer te beginnen met trainen. Maar te snel weer beginnen kan leiden tot nieuwe blessures of het vertragen van het herstelproces. Neem de tijd om je spieren te laten herstellen en begin weer met trainen zodra de pijn is afgenomen.

8. Alleen focussen op de pijnlijke spieren

Wanneer je spierpijn hebt, kun je geneigd zijn om alleen te focussen op de pijnlijke spieren. Maar het is belangrijk om alle spiergroepen te trainen, zodat je lichaam in balans blijft. Door alleen de pijnlijke spieren te trainen, kun je andere spieren overbelasten en nieuwe blessures veroorzaken.

9. Vergeten om te ademen

Ademhaling is een belangrijk onderdeel van krachttraining en het is belangrijk om erop te blijven letten, ook als je spierpijn hebt. Ademhalen helpt bij het transport van zuurstof naar de spieren en kan helpen om de pijn te verminderen. Vergeet niet om diep in te ademen tijdens het tillen en rustig uit te ademen terwijl je de gewichten laat zakken.

10. Niet luisteren naar je lichaam

Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam wanneer je spierpijn hebt. Als je lichaam aangeeft dat het rust nodig heeft, geef het dan rust. Als je lichaam aangeeft dat het tijd is om weer te trainen, begin dan weer met trainen. Luisteren naar je lichaam kan helpen om blessures te voorkomen en het herstelproces te versnellen.

Laatste update: 20 februari 2023

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap