sporthorlogedeal in zwart
Sporthorlogedeal logo voor overlay

Schoon drinken: de beste manier om je Camelbak drinksysteem schoon te maken

9 maart 2023
Auteur: Dries Mattijs

Als je een fervent wandelaar, fietser of hardloper bent, dan is de kans groot dat je bekend bent met Camelbak. Camelbak is een populaire fabrikant van hydratatiesystemen die wandelaars, fietsers en hardlopers gebruiken om gehydrateerd te blijven tijdens lange trainingen en trektochten. Maar, zoals met alles wat je gebruikt om te drinken, is het belangrijk om het regelmatig schoon te maken. Dus, wat is de beste manier om je Camelbak schoon te maken?

De juiste manier om je Camelbak schoon te maken

Als het gaat om het schoonmaken van je Camelbak, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Hier zijn enkele van de beste methoden die je kunt gebruiken:

Methode 1: Met de hand wassen

Als je je Camelbak op de ouderwetse manier wilt schoonmaken, dan kun je dat het beste met de hand doen. Hier is wat je nodig hebt:

 • Warm water
 • Zeep (bij voorkeur afwasmiddel of milde zeep)
 • Een borstel met zachte haren

Om je Camelbak met de hand te wassen, begin je met het demonteren van het drinksysteem. Verwijder de drinkslang en het mondstuk en maak de waterzak leeg. Was de waterzak vervolgens met warm water en een mild reinigingsmiddel. Gebruik een flesborstel om het interieur van de waterzak schoon te maken. Spoel de waterzak grondig af om alle zeepresten te verwijderen.

Was het mondstuk en de drinkslang apart met warm water en zeep. Gebruik een reinigingsborstel om het mondstuk schoon te maken en spoel het grondig af.

Laat alle onderdelen van je Camelbak goed drogen voordat je ze weer in elkaar zet en weer gebruikt.


Methode 2: Met een reinigingskit

Als je een grondigere reiniging wilt, kun je een Camelbak reinigingskit kopen. Dit is een speciale set die is ontworpen om je Camelbak grondig te reinigen en bacteriën te doden. Hier is wat je nodig hebt:

 • Camelbak reinigingstabletten of reinigingsvloeistof
 • Een borstel met zachte haren

Om je Camelbak te reinigen met een reinigingskit, begin je met het demonteren van het drinksysteem. Vul de waterzak met warm water en voeg het reinigingsmiddel toe volgens de instructies op de verpakking. Sluit de waterzak en schud hem goed om het reinigingsmiddel te verdelen.

Laat de waterzak enkele minuten staan om het reinigingsmiddel zijn werk te laten doen en spoel vervolgens grondig af met warm water. Gebruik de meegeleverde borstel om het mondstuk en de drinkslang schoon te maken en spoel ze ook grondig af met warm water.


Methode 3: In de vaatwasser

Als je een vaatwasser hebt, kun je je Camelbak daarin schoonmaken. Maar let op: niet alle Camelbak-modellen zijn vaatwasserbestendig. Controleer dus eerst of jouw model dat wel is. Hier is wat je nodig hebt:

 • Warm water
 • Zeep (bij voorkeur afwasmiddel of milde zeep)

Haal de slang en het mondstuk van de Camelbak af en leg ze apart. Plaats de Camelbak (zonder slang en mondstuk) in de vaatwasser en voeg zeep toe. Laat de vaatwasser zijn werk doen en haal de Camelbak eruit als hij klaar is. Plaats de slang en het mondstuk terug en vul de Camelbak met schoon water om eventuele zeepresten weg te spoelen.


Beste camelbak rugzak voor tijdens het hardlopen

Waarom is het belangrijk om je Camelbak schoon te maken?

Het is belangrijk om je Camelbak regelmatig schoon te maken omdat het drinken van vervuild water gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Als je Camelbak niet goed wordt schoongemaakt, kunnen er bacteriën en schimmels groeien, waardoor je ziek kunt worden. Bovendien kan een slecht gereinigde Camelbak nare geurtjes veroorzaken en de smaak van het water beïnvloeden.

Als je je Camelbak regelmatig schoonmaakt, zorg je ervoor dat hij langer meegaat en dat je altijd schoon drinkwater tot je beschikking hebt. Hier zijn nog enkele tips om je Camelbak in goede staat te houden:

 • Spoel je Camelbak regelmatig uit met schoon water, vooral als je hem niet vaak gebruikt.
 • Vul je Camelbak niet met suikerhoudende drankjes, zoals frisdrank of sportdranken, omdat deze het groeien van bacteriën bevorderen.
 • Bewaar je Camelbak op een koele en droge plaats om de groei van bacteriën te voorkomen.
 • Gebruik alleen drinkwater uit veilige bronnen om te voorkomen dat bacteriën in je Camelbak terechtkomen.

Hoe vaak moet ik mijn Camelbak schoonmaken?

Het is aanbevolen om je Camelbak na elk gebruik grondig schoon te maken, vooral als je hem vaak gebruikt. Dit komt omdat bacteriën en schimmels zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen in de vochtige omgeving van het drinksysteem en dit kan leiden tot gezondheidsproblemen. Bovendien kan een slecht gereinigde Camelbak nare geurtjes veroorzaken en de smaak van het water beïnvloeden.

Als je je Camelbak niet vaak gebruikt, kun je hem om de paar weken schoonmaken om te voorkomen dat bacteriën zich ophopen. Het is ook een goed idee om je Camelbak grondig schoon te maken voordat je hem voor een langere tijd opbergt.

Het schoonmaken van je Camelbak is een eenvoudige taak die niet veel tijd kost, en het is essentieel om ervoor te zorgen dat je altijd schoon drinkwater tot je beschikking hebt en gezondheidsrisico's vermijdt.

Kan ik mijn Camelbak in de magnetron stoppen om hem te steriliseren?

Het is niet aan te raden om je Camelbak in de magnetron te stoppen om hem te steriliseren. De hitte van de magnetron kan de plastic onderdelen van de Camelbak beschadigen, waardoor het drinksysteem minder veilig en minder effectief wordt.

Het is beter om een Camelbak reinigingskit te gebruiken om je Camelbak grondig te reinigen en te steriliseren. Deze kits bevatten meestal reinigingstabletten of -vloeistoffen die zijn ontworpen om bacteriën en schimmels te doden en het drinksysteem grondig te reinigen.

Kan ik mijn Camelbak in de vriezer bewaren?

Ja, je kunt je Camelbak in de vriezer bewaren, maar zorg ervoor dat je hem goed schoonmaakt voordat je hem in de vriezer plaatst en dat je hem goed laat ontdooien voordat je hem gebruikt.

Het invriezen van je Camelbak is een handige manier om ervoor te zorgen dat het water langer koel blijft, vooral op warme dagen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het invriezen van water de plastic onderdelen van de Camelbak kan beschadigen en dat dit kan leiden tot scheurtjes en lekkages.

Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je de Camelbak goed schoonmaakt voordat je hem in de vriezer plaatst en dat je hem op een plat oppervlak legt om te voorkomen dat hij kantelt of omvalt. Zorg er ook voor dat je de Camelbak goed laat ontdooien voordat je hem gebruikt.

Conclusie

Het schoonmaken van je Camelbak is een belangrijk onderdeel van het behoud van een goede gezondheid en hygiëne. Er zijn verschillende manieren om je Camelbak schoon te maken, waaronder met de hand wassen, met een reinigingskit of in de vaatwasser. Zorg ervoor dat je je Camelbak regelmatig schoonmaakt om gezondheidsrisico's te vermijden en om ervoor te zorgen dat je altijd schoon drinkwater tot je beschikking hebt. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je Camelbak langer meegaat en dat je er langer van kunt genieten tijdens je activiteiten in de buitenlucht.

Laatste update: 9 maart 2023

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

5 september 2023
Review: Garmin Venu 3

De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...

Lees verder >
21 mei 2023
Hoe veilig buiten sporten in het donker

Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...

Lees verder >
28 april 2023
Hoe train je je huisdier om mee te gaan hardlopen: 9 tips & tricks

Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...

Lees verder >
© 2022 Sporthorlogedeal
crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap